Genel taşıma koşulları
Genel Taşıma Koşulları hakkında
Bu global sürüm en son 12 Kasım 2024 tarihinde güncellenmiştir.
Lütfen Genel Taşıma Koşullarını her zaman ülkenizin veya bölgenizin Özel Koşulları ile birlikte okuyun.
İşbu belgede aksi belirtilmediği sürece aşağıdaki terimler verilen anlamlarıyla kullanılmıştır:
Asıl Taşıyıcı (veya Yürütücü Taşıyıcı), uçuşu gerçekleştiren taşıyıcıdır.
Kararlaştırılmış Aktarma Noktası, Taşıyıcı tarafından belirlenip Programa dahil edilen, Kalkış Noktası ve Varış Noktası arasında bulunan aktarma noktasıdır.
Hava Taşımacılığı (veya Hava Yolculuğu), bir Yolcunun ve Bagajının bir uçakta taşınmasını ifade eder.
Madde, bu Genel Taşıma Koşullarının maddelerinden her biridir.
Yetkili Acente, Taşıyıcının hizmetleri veya uygun biçimde yetkilendirme yapıldığı takdirde başka bir Taşıyıcının hizmetleri için Hava Taşımacılığı biletlerinin satışında, Taşıyıcı tarafından Taşıyıcıyı temsil etmekle yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişidir.
Bagaj, aksi belirtilmedikçe hem Check-in Bagajlarını hem de Check-in Yaptırılmayan Bagajları ifade eder.
Bagaj Hakkı, ücret şartlarına bağlı olarak her Yolcunun, ödeme karşılığında olsun ya da olmasın, seyahatinde yanına alabileceği, varsa Taşıyıcı tarafından belirlenmiş maksimum Bagaj adedini (parça sayısı ve/veya ağırlık ve/veya boyut açısından) ifade eder.
Bagaj Fişi, Taşıyıcı tarafından Yolcuya verilen, Check-in Bagajının Taşınmasına ilişkin Tanımlama Formunun bir parçasıdır.
Bagaj Etiketi, Check-in Bagajına yapıştırılan Tanımlama Formu parçasıdır.
Lehtar, yürürlükteki kanunlar uyarınca, kendi adına telafi talep edebilen Yolcu veya söz konusu Yolcu adına telafi talep edebilen herhangi bir başka kişidir.
Rezervasyon Ücretleri, uygun olan durumlarda, Taşıyıcı veya Yetkili Acentesi tarafından bir Bilet düzenlenmesi karşılığında Yolcuya yansıtılan ücretler anlamına gelmektedir. Söz konusu ücretlerin tutarı, Bileti düzenleyen (uygun şekliyle Yetkili Acente veya Taşıyıcı) tarafından belirlenir. Varsa, KLM tarafından yansıtılan Rezervasyon Ücretlerini, Taşıyıcının ve KLM’nin Web Sitesinde görebilirsiniz.
Kabin Bagajı (bkz. Check-in Yaptırılmamış Bagaj)
Taşıyıcı, Bilet veya Bağlantılı Bilet üzerinde Havayolu Kodu bulunan KLM ve/veya başka bir taşıyıcıyı ifade eder.
Charter Uçuş, Yolcu ile imzalanan bir Taşıma Sözleşmesi sonucunda Taşıyıcının (“Akdi Taşıyıcı”), Hava Yolculuğunun tamamını veya bir kısmını gerçekleştirmesi için alt sözleşmeyle bir başka taşıyıcıya (“Fiili Taşıyıcı”) sorumluluk verdiği uçuşlardır. Bu terim ayrıca, Yolcuyla sözleşme yapmış herhangi bir başka tarafın (örneğin, bir tur operatörü), paket seyahat, paket tatil ve paket turlarla ilgili olarak Hava Yolculuğunun tamamını veya bir kısmını, 90/314/AET sayılı AB Direktifi kapsamında gerçekleştirme görevini Taşıyıcıya vermesi işlemini de ifade eder. Bu bağlamda “Akdi Taşıyıcı”, Yolcu veya başka bir kişiyle yapılan taşıma anlaşmasına aslen katılan firma veya tur operatörüdür.
Charter Uçuş Bileti, Charter Sözleşmesi kapsamında elektronik veya başka bir biçimde verilen bilettir.
Check-in Bagajı, Taşıyıcının sorumluluğunu aldığı ve adına Tanımlama Formu çıkartılmış Bagajları ifade eder.
Check-in Bitiş Süreleri (CID), Yolcuların check-in işlemlerini tamamlayıp biniş kartlarını almaları ve geçerli olduğu durumlarda, 10.2. Maddeye göre Bagajlarını check-in kontuarına teslim etmeleri gereken zaman sınırıdır.
Kod Paylaşımı (bkz. Ortak Uçuş)
Ortak Uçuş, Yolcunun Taşıma Sözleşmesi yaptığı bir Taşıyıcı (Sözleşmeli Taşıyıcı veya Akdi Taşıyıcı) veya uçuşu gerçekleştirmesi için Sözleşmeli Taşıyıcının Havayolu Kodunu birleştirdiği başka bir taşıyıcı (Fiili Taşıyıcı) olabilen bir Hava Taşıyıcısı tarafından yürütülen uçuştur.
Bağlantılı Bilet, bir asıl Bilette çok sayıda Kupon olmasından dolayı basılması gereken Bilettir.
Uzun pist gecikmeleri için Acil Durum Planı Birleşik Devletler tarafından belirtildiği gibi, Birleşik Devletler topraklarında bulunan bir havalimanında, pist üzerindeki uçağın uzun süreli rötar yapması durumunda Taşıyıcı tarafından Kabul edilmiş olan acil durum planı anlamına gelir. uygulanan acil durum planıdır.
Taşıma Sözleşmesi, Yolcuya yapılan bildirimlerin yanı sıra bu tip Genel Taşıma Koşullarıyla birleşen ve bilet üzerinde bu şekilde tanımlanan beyan ve hükümleri kapsar.
Sözleşmeli Taşıyıcı veya Akdi Taşıyıcı, Yolcunun Taşıma Sözleşmesi imzaladığı ve Bilet üzerinde Havayolu Kodu yazan Taşıyıcıdır.
Sözleşme aşağıdakilerden herhangi birini ifade edebilir:
a) 12 Ekim 1929’da Varşova’da Bazı Kuralların Birleştirilmesi Konvansiyonu.
(b) Varşova Konvansiyonunda değişikliklerin yapıldığı 28 Eylül 1955 tarihli Lahey Protokolü,
(c) 18 Eylül 1961 tarihli Guadalajara Ek Konvansiyonu,
(d) Varşova Konvansiyonunda değişikliklerin yapıldığı Montreal Protokolü 1, 2 ve 4 (1975),
(e) yukarıda belirtilen Konvansiyon ve Protokollerin birleşimi,
(f) 28 Mayıs 1999'da Montreal'de imzalanan Uluslararası Hava Taşımacılığıyla İlgili Bazı Kuralların Birleştirilmesi Konvansiyonu.
Kupon, üzerinde Kuponda belirtilen uçuşa katılacak Yolcunun adını taşıyan, kağıda basılmış Uçuş Kuponu veya Elektronik Kupondur.
Hasar, Hava Taşımacılığıyla veya Taşıyıcının diğer hizmetleriyle bağlantılı olarak gerçekleşen ölüm, Yolcu yaralanması, gecikme, kayıp, kısmi kayıp veya niteliği fark etmeksizin her türlü hasarı kapsar.
Gün, bildirim yapılması durumunda bildirimin gönderildiği günün hariç tutulması ve Biletin geçerliliğini tayin edebilmek amacıyla Biletin düzenlendiği gün veya uçağın kalkış günü sayılmamak koşuluyla haftanın yedi gününü içeren takvim günlerini ifade eder.
Uçağa Alınmama, Yolcu binişten önce kendisini 261/2004 sayılı AB Tüzüğünün 3. maddesinin 2. paragrafına göre bildirmiş olsa dahi, sağlık, emniyet veya güvenlikle ilgili sebepler ya da seyahat belgelerinin eksik olması gibi haklı reddetme gerekçeleri dışında Yolcunun uçağa alınmamasını ifade eder.
Havayolu Kodu, iki veya daha fazla sayıda alfabetik, sayısal, alfa-sayısal karakterden oluşan, Bilet üzerinde diğer karakterlerle birlikte yer alan, IATA tarafından verilen ve bu birliğin bünyesindeki her bir taşıyıcıyı tanımlayan koddur.
Elektronik Kupon, Taşıyıcının bilgisayarlı rezervasyon sisteminde dijital biçimde saklanan elektronik Uçuş Kuponu veya aynı değere sahip başka her türlü belgeyi ifade eder.
Elektronik Bilet, Taşıyıcının düzenlediği veya Taşıyıcı adına düzenlenen, Taşıyıcı tarafından veya Taşıyıcının isteği doğrultusunda bilgisayarlı Rezervasyon sistemine kaydedilen ve Seyahat Notu (Uçuş planı ve Fiş olarak da bilinir.), elektronik Uçuş Kuponu veya aynı değere sahip başka herhangi bir belge ile kanıtlanan Bilettir.
Ücretler, belirli bir rezervasyon sınıfı için belirli bir güzergahta ve geçerli olduğu takdirde belirli uçuşlar ve tarihlerde, ilgili ücret koşullarına göre Yolcudan alınan harç, ücret, resim ve maliyetleri ifade eder.
Vergi Hariç Ücret, Vergiler ve Rezervasyon Ücretleri hariç, Yolcuya yansıtılan Ücrettir.
Vergi Dahil Ücret, Net Ücret artı Vergi demektir.
Uçuş Kuponu, Biletin “taşımaya uygun” olarak tanımlanmış olan kısmıdır. Elektronik Biletlerde ise Yolcunun taşınması gereken noktaları tam olarak belirten Elektronik Kupondur.
Mücbir Sebepler, bunu belirten tarafın kontrolü dışında olan ve alınan tüm önlemlere ve gösterilen tüm dikkate rağmen önlenmesi mümkün olamayacak olan olağan dışı ve beklenmedik durumları ifade eder.
Genel Taşıma Koşulları, işbu Genel Taşıma Koşullarını ifade eder.
IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) güvenli, düzenli ve ekonomik hava taşımacılığının gelişmesini teşvik etmek, hava hizmetlerinin tanıtımını yapmak ve hava hizmetleriyle ilgili sorunlar üzerinde çalışmak amaçlarıyla, 1945 yılının nisan ayında Montreal’de kurulan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğidir.
Tanımlama Formu, Taşıyıcı tarafından sadece Check-in Bagajının tanımlanmasına yönelik olarak verilen etikettir. Bagaja yapıştırılan bir parça (“Bagaj Etiketi”) ve ilgili Bagajın tanımlanması için Yolcuya verilen bir başka parçadan (“Bagaj Fişi”) oluşur.
Yurt İçi Uçuşu veya İç Hat Uçuşu, Kalkış Noktası ve Varış Noktasının aynı Devlette, bölgesel devamlılık içinde olduğu uçuştur.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) Uluslararası Sözleşmeleri (IIA ve MIA), 1 Nisan 1997’den bu yana Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (bkz. IATA) üyesi olan ve aşağıda tanımlanan “Sözleşme” teriminin (a) ve (d) bentlerinde atıfta bulunulan taşıyıcı sorumluluğuyla ilgili uluslararası hukuk kaynakları yasal kapsamına giren taşıyıcılar için geçerli olan, 31 Ekim 1995’te Kuala Lumpur’da (IIA) ve 3 Nisan 1996’da Montreal’de (MIA) imzalanmış, hava taşıyıcılarının sorumluluklarına ilişkin taşıyıcılar sözleşmelerini ifade eder.
Uluslararası Uçuş, Sözleşmede tanımlandığı şekliyle, Kalkış Noktası ile Varış Noktasının ve olası şekilde Aktarmanın, Kararlaştırılmış Aktarma Noktası veya uçak değişimlerine bağlı olmaksızın Sözleşmenin tarafı olan en az iki Devletin topraklarında olduğu; ya da Kalkış ve Varış Noktaları tek Devlet içinde olsa da Aktarmanın, Sözleşmeye taraf olup olmaması fark etmeksizin başka bir Devlette olduğu uçuştur.
Uçuş Planı ve Fiş (bkz. Seyahat Notu)
KLC, Hollanda yasalarına göre kurulmuş, yasal merkezi ve kayıtlı ofisi (1117 CH) Schiphol, the Netherlands at Stationsplein 102, Convair Building adresinde bulunan ve Hollanda’nın Amsterdam şehri ticaret ve sanayi odasının ticaret siciline 34035358 numarasıyla kayıtlı olan özel limited şirket KLM Cityhopper B.V anlamına gelir.
KLM, Hollanda kanunlarına uygun şekilde kurulmuş, kayıtlı ve yasal merkezi (1182 GP) Amstelveen, Hollanda Amsterdamseweg 55 adresinde bulunan, Hollanda’nın Amsterdam şehrindeki sanayi ve ticaret odasına bağlı ticaret sicilinde 33014286 numarasıyla kayıtlı bir limitet şirket olan Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.dir.
KLM Uçuşu, Bilet veya ilgili Kupon üzerinde KLM Havayolu Kodu (“KL”) belirtilen ve KLM veya KLC'nin Fiili Taşıyıcı olduğu tüm uçuşları veya bir uçuşun bölümlerini içerir.
KLM Web Sitesi, www.klm.tr adresini ifade eder.
Paket Seyahat, 13 Haziran 1990 tarihli ve 90/314/AET sayılı Konsey Direktifi’nde paket seyahat, paket tatil ve paket turlar olarak açıklanan “Paket” ile aynı anlama gelmektedir.
Yolcu, elinde bileti bulunan, uçuş ekibi dışında kalan, taşınmış, taşınan veya taşınacak olan kişidir.
Yolcu Kuponu, Taşıyıcı tarafından veya Taşıyıcı adına düzenlenmiş ve bu şekilde tanımlanan Biletin, Yolcuda kalması gereken kısmıdır.
Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Yolcu, ulaşımdan yararlanırken herhangi bir fiziksel engeli (duyusal veya lokomotor, kalıcı veya geçici), zihinsel yetersizliği veya engeli, herhangi bir hastalık sebebi ya da yaşı nedeniyle hareket kabiliyeti az olan ve tüm Yolculara sunulan hizmetlerden yararlanabilmesi için uygun ilgiye ihtiyaç duyan kişidir.
Evcil Hayvan, yolculuk esnasında sahibi olan veya sahibinin adına sorumluluğunu almış bir Yolcuyla kabinde veya bagaj bölümünde seyahat eden evcil hayvandır.
Kalkış Yeri, Bilet üzerinde gösterilen kalkış yeridir. (Örneğin; havalimanı, tren istasyonu veya Bilet üzerinde gösterilen benzer başka bir kalkış yeri olabilir).
Varış Noktası, Bilet üzerinde gösterilen varış noktasıdır. (Örneğin; havalimanı, tren istasyonu veya Bilet üzerinde gösterilen benzer başka bir varış noktası olabilir).
Rezervasyon, bir Yolcunun taşıma talebinin Taşıyıcı veya Yetkili Acentesi tarafından kayıt altına alınmasını ifade eder.
Programlar veya Program Göstergeleri, Taşıyıcı tarafından veya Taşıyıcının izniyle basılmış program kılavuzlarında gösterilen ve elektronik yollarla halkın dikkatine sunulan, uçuşların kalkış ve varış zamanlarının yer aldığı listedir.
Program Göstergeleri (bkz. Programlar)
Hizmet Ücretleri, uygun olan durumlarda Taşıyıcı ve/veya Yetkili Acentesi tarafından, bununla sınırlı olmamak üzere bir Biletin yeniden düzenlenmesi veya ücret iadesi karşılığında yapılması gibi, Yolcuya yansıtılan ücretler anlamına gelmektedir. Yolcular, Rezervasyonlarının tamamlanmasından önce, geçerli Hizmet Ücretlerinin miktarı konusunda Taşıyıcı tarafından bilgilendirilir.
Özel Koşullar, Genel Taşıma Koşullarının parçasını oluşturur. Özel Koşullar, yerel yasalar ve düzenlemelerden kaynaklanan ve özellikle belirli bir ülke veya bölge için geçerli olan kuralları içerir. Dolayısıyla Özel Koşullar, Genel Taşıma Koşullarından farklı olabilir. Hem Genel Taşıma Koşullarını hem de biletinizi rezerve ettiğiniz ülkenin veya bölgenin geçerli Özel Koşullarını daima okumanız gereklidir.
Özel Önem Beyanı, Yolcunun Bagajını check-in kontuarında teslim ederken ifade ettiği ve ek ücret karşılığında Bagajın, Sözleşme tarafından belirlenen sorumluluk sınırından yüksek bir değerde olduğunu belirten beyandır.
Özel Çekme Hakkı (SDR), Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), birkaç referans para biriminin listelenmiş fiyatları temel alınarak, değeri IMF tarafından periyodik olarak tanımlanan hesap birimidir.
Aktarma, Bilet üzerinde gösterilen veya Programlarda Yolcu uçuş planındaki aktarma olarak belirtilen, Kalkış Noktası ve Varış Noktası dışındaki noktalardır.
Vergiler, hükümetler, bir havalimanı işletmecisi veya yukarıdaki 4. Maddede belirtildiği gibi başka bir otorite tarafından talep edilen ücret, vergi ve harçları ifade eder.
Bilet, Bagaj Fişi veya Check-in Bagajı Tanımlama Formu ile ya da elektronik de dahil olmak üzere maddi olmayan eş değer yollarla tamamlanabilen, Taşıyıcı veya Yetkili Acentesi tarafından düzenlenen veya onaylanan belgedir. Bilet, Taşıma Sözleşmesinin kanıtı olup Uçuş Kuponları, Yolcu Kuponları, yolculara yapılan bildirimler ve işbu Genel Taşıma Koşullarını kapsar.
Transavia, Hollanda yasalarına göre kurulmuş, yasal merkezi ve kayıtlı ofisi (1117 EE) Schiphol, The Netherlands at the Piet Guilonardweg 15 adresinde bulunan, Amsterdam, Hollanda ticaret ve sanayi odasının ticaret sicilinde 34069081 numarasıyla kayıtlı Transavia Airlines C.V. anlamına gelir.
Seyahat Notu (ve Uçuş Planı ve Fiş), Yolcunun kendi adını, uçuş bilgilerini ve Yolcuya gönderilen bildirimleri içeren bir Elektronik Bilet düzenlenmesini onaylayan ve Taşıyıcının Yolcu için düzenlediği bir veya daha fazla belgeyi ifade eder.
Check-in Yaptırılmamış Bagaj veya “Kabin Bagajı”, Check-in Bagajı dışında kalan her türlü Bagajı ifade eder. Yolcu, bu Kontrol Edilmemiş Bagajı yanında taşır.
2.1 Genel Hükümler
(a) Aşağıdaki Madde 2.2 ve Madde 2.4’te belirtilen durumlar dışında, bu Genel Taşıma Koşulları, KLM Tanıtma Kodunun (“KL”) Bilet veya ilgili Kuponda yazdığı tüm uçuşlar veya uçuş bölümleri için geçerlidir.
(b) İşbu Genel Taşıma Koşulları, Taşıma Sözleşmesinde veya KLM ile Yolcu arasında bağ kuran diğer herhangi bir sözleşme türünde belgede aksi belirtilmedikçe, ücretsiz veya indirimli taşımalar için de geçerlidir.
(c) Taşımanın tamamı, Yolcunun Rezervasyon tarihinde geçerli olan Taşıyıcı ücretlerine ve Genel Taşıma Koşullarına tabidir.
(d) İşbu Genel Taşıma Koşulları, 28 Mayıs 1999 tarihli Montreal Konvansiyonu ve yürürlükteki Avrupa yasalarına uygun olarak hazırlanmıştır.
(e) Taşıyıcının bu Genel Taşıma Koşullarını, KLM ve Yetkili Acentelerinden edinebilir ve KLM’nin web sitesinde görebilirsiniz.
2.2 Charter Uçuşlar ve Ortak Uçuşlar
(a) Taşıyıcı tarafından sunulan bazı uçuşlar Charter Uçuş veya Ortak Uçuş Anlaşmasına tabidir.
(b) Yolcuya, Taşıma Sözleşmesi imzalandığında Asıl Taşıyıcının (Taşıyıcıların) kimliği konusunda bilgi verilir. Taşıma Sözleşmesinin imzalanmasının ardından, Bilet üzerinde belirtilenden başka bir Taşıyıcı söz konusu Hava Taşımacılığını yürütebilir ve bilgisi alındığında Yolcu, Asıl Taşıyıcının kimliği konusunda bilgilendirilir. Her durumda, Yolcu, en geç check-in işlemleri esnasında veya önceden check-in olmaksızın bir bağlantı durumunda, uçağa binmeden önce geçerli düzenlemelere göre bilgilendirilir.
2.3 Çok uzun pist rötarlarına yönelik Acil Durum Planı
Amerika Birleşik Devletleri dahilinde geçerli olan çok uzun pist rötarlarına yönelik Acil Durum Planı, gerçekte uçuşu yürüten Taşıyıcıya aittir (Asıl Taşıyıcı).
2.4 Hukukun Üstünlüğü
İşbu Genel Taşıma Koşulları, uygulanması zorunlu Anlaşmalara, Yönetmeliklere, kanunlara ve düzenleyici gereksinimlere veya kamu düzenini düzenleyen kanunlara aykırı olmadığı ölçüde tatbik edilebilir; aykırı olması durumunda söz konusu kanunlar veya kurallar geçerli olacaktır. İşbu Genel Taşıma Koşullarının bir ya da daha fazla hükmünün iptali, bu geçersiz ve etkisiz olduğu bildirilen madde olmadan Taşıma Sözleşmesinin geçerli olmaya devam edemediği durumlar hariç, diğer hükümlerin geçerliliğini etkilemez.
3.1 Genel Hükümler
(a) Bilet, aksi kanıtlanmadıkça, Taşıyıcı ve Bilet üzerinde adı bulunan Yolcu arasında Taşıma Sözleşmesinin var olduğunun, yapıldığının ve mutabık kalındığının kanıtıdır.
(b) Taşıma hizmeti, yalnızca Bilet üzerinde adı geçen Yolculara sağlanır. Taşıyıcı, Yolcular’ın kimlik belgelerini kontrol etme hakkını saklı tutar. Bu yüzden, Yolcular Taşıyıcı’ya hem kendi hem de yolculukları boyunca herhangi bir an sorumlu oldukları kişilerin kimlik belgelerini de sunmak zorundadır.
(c) Bir Bilet, uygulanan kanuna, geçerli düzenlemelere ve özellikle de Paket Seyahatlere tabi olarak devredilemez. Bilet üzerinde adı yazan Yolcunun dışında bir kişinin Taşımaya ilişkin Bileti sunması veya ücret iadesi talebinde bulunması halinde ve iyi niyetle hareket eden Taşıyıcı, Bileti sunan kişiyi taşır veya kişinin iade talebini yerine getirir ve sonrasında bu kişinin Bilet üzerinde adı geçen Yolcu olmadığı anlaşılırsa, Taşıyıcı’dan, Yolcuyu taşıması veya iade talebini yerine getirmesi istenmez ve Taşıyıcı Yolcuya karşı hiçbir şekilde yükümlü ve sorumlu olmaz.
(d) Özel Ücretlerle satılan bazı Biletler, kısmen veya tamamen değiştirilemez ve/veya iade edilemez. Rezervasyon yaparken Ücretin kullanımı için uygulanabilir koşulları danışmak ve gerekli olduğunda bununla ilişkili riskleri kapsayan sigortayı yaptırmak Yolcunun sorumluluğudur.
(e) Biletin tabi olduğu zorunlu resmi şartlar bulunduğundan, Biletin mülkiyeti her zaman Bileti düzenleyen Taşıyıcıda olacaktır.
(f) Elektronik Biletler haricinde, Yolcular, yalnızca ilgili uçuşa ait Kuponu ve diğer tüm kullanılmamış Kuponların yanı sıra Yolcu Kuponunu da içeren geçerli bir Bilet gösterebiliyorlarsa taşınırlar. Dahası, Hasar görmüş veya Taşıyıcı ya da onun Yetkili Acenteleri dışında biri tarafından değiştirilmiş Bilet, Taşıma için geçerliliğini kaybeder. Elektronik Biletlerde Yolcuların kimlik belgesi göstermeleri zorunlu olup yalnızca kendi adlarına geçerli bir Elektronik Bilet düzenlenmişse uçakta taşınırlar.
(g) Biletin tamamının veya bir kısmının kaybolması veya zarar görmesi ya da Yolcu Kuponlarını ve tüm kullanılmamış Uçuş Kuponlarını içeren bir Biletin sunulamaması halinde, Taşıyıcı Yolcunun talebi üzerine söz konusu Biletin tamamını veya bir kısmını değiştirecektir. Bu değiştirme işlemi, talebin yapılması ve Taşıyıcı’nın geçerli biletin ilgili uçuş(lar) için düzenlendiğinin kanıtına sahip olması şartıyla, yeni bir Bilet düzenlenerek yapılacaktır. Bileti yeniden düzenleyen Taşıyıcı, kayıp ve tahribatın Taşıyıcı veya Yetkili Acentesinin ihmali sonucu oluşmuş olmadığı takdirde Biletlerinin yeniden düzenlenmesi sonucu doğan Yolcu Hizmet Ücretlerini yansıtacaktır. Yolcu tarafından ilgili uçuşlar için düzenlenmiş bir Bilet olduğuna dair bir kanıt sunulmazsa, Bileti yeniden düzenleyen Taşıyıcı, değiştirilen Biletin Vergi Dahil Ücretinin ödemesini Yolcudan isteyebilir. Bu ödemenin iadesi, Taşıyıcı’nın kaybedilmiş veya tahrip olmuş Biletin geçerlilik süresi boyunca kullanılmamış olduğuna ilişkin kanıtı varsa, veya bahsi geçen aynı süre zarfında Yolcu asıl Bileti bulur ve Taşıyıcı’ya ulaştırırsa, yukarıda atıfta bulunulan makul Servis Ücretine tabi olmak kaydıyla yapılır.
(h) Biletin kaybolmasını veya çalınmasını önlemek için gereken tüm tedbirleri almak, Yolcunun sorumluluğundadır.
(i) Yolcu, bir ücret indiriminden veya özel şartlara tabi olan bir Ücretten faydalanıyorsa, bu Yolcu, seyahati boyunca her an bu özel ücretin verildiğini doğrulayan ilgili destekleyici belgeleri Taşıyıcının görevlilerine veya acentelerine sağlayabilmeli ve bu belgelerin geçerliliğini kanıtlayabilmelidir. Bu gerekliliklerin sağlanamaması, önceden ödenmiş olan Vergi Dahil Ücret ile Yolcunun ödemesi gereken Vergi Dahil Ücret arasındaki fark kadar bir ücret düzeltmesinin yapılmasına veya Yolcunun uçağa binmesine izin verilmemesine neden olacaktır.
3.2 Geçerlilik Süresi
(a) Bilette veya işbu Genel Taşıma Koşullarında aksi belirtilmedikçe ve biletin kendisinde de belirtildiği gibi, bir Biletin geçerlilik süresini etkileyen Ücretler dışında Bilet, aşağıdaki süre boyunca Taşıma için geçerlidir:
- biletin düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl boyunca veya
- biletin düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde gerçekleşmesi koşuluyla ilk Kuponun kullanım tarihinden itibaren bir yıl boyunca.
(b) Geçerli bir Bilete sahip olan bir Yolcunun, Biletinin geçerlilik süresi boyunca bir uçuşta Rezervasyon yaptırmak istediğinde, sadece Taşıyıcı’nın, Yolcu tarafından talep edilen bu Rezervasyonu onaylayamayacak durumda olması nedeniyle seyahat edememesi halinde:
- söz konusu Biletin geçerliliği uygun ilk uçuşa kadar uzatılır,
- aşağıda Madde 14’te (Ücret İadeleri) belirtilen koşullar uyarınca Bilet için Vergi Dahil Ücret iadesi yapılır veya
- Yolcu, ilgili ücretin yeniden düzenlenmesini kabul eder.
(c) Seyahate başladıktan sonra Yolcu sağlık nedenlerinden ötürü Biletin geçerlilik süresi içerisinde seyahate devam edemezse, Taşıyıcı Yolcunun seyahatine devam etmesine engel olan nedenleri gösteren ilgili sağlık raporunun sunulması üzerine ve bu sağlık sorunlarının Rezervasyonun yapıldığı tarihte bilinmemesi şartıyla, Biletin geçerliliğini Yolcunun tekrar seyahat edebileceği duruma geleceği tarihe veya daha sonra ilk uygun uçuşa kadar uzatacaktır. Bahsi geçen uzatma, yalnızca seyahatin kesintiye uğradığı noktadan başlayacak ve Ücreti önceden ödenen sınıf için geçerli olacaktır. Biletin geçerliliği sunulan sağlık raporunun üzerinde belirtilen tarihten itibaren en fazla üç ay uzatılacaktır. Aynı şekilde ve yukarıda belirtilen kanıtın koşullarına uymaya tabi olarak Taşıyıcı, talep üzerine, Yolcunun sağlık problemlerinin seyahatine devam edememesine neden olduğu tarihte, Yolcuya eşlik eden birinci dereceden akrabalarının Biletlerinin geçerliliğini de uzatabilir.
(d) Seyahat sırasında Yolcunun vefat etmesi durumunda, vefat eden Yolcuya eşlik eden kişilerin Biletleri, yazılı talep üzerine minimum kalış şartlarından feragat edilerek veya Biletlerin geçerlilik süresi uzatılarak değiştirilecektir. Seyahate başladıktan sonra Yolcunun birinci dereceden akrabasının vefat etmesi durumunda, Yolcunun Biletlerinin ve birlikte seyahat ettiği birinci derece akrabalarının biletlerinin geçerlilik süreleri de aynı şartlarla uzatılarak değiştirilecektir. Yukarıda bahsedilen değişiklikler, ancak geçerli vefat belgesinin teslim alınmasından sonra yapılabilecektir. Yukarıda bahsedilen uzatma süresi, sadece yolculuğun kesildiği noktada başlayacak ve ödenmiş Vergi Dahil Ücrete ait sınıfta taşıma için geçerli olacaktır. Tüm uzatma süresi, vefat tarihinden itibaren kırk beş (45) günü geçmemelidir.
3.3 Yolcuyla taraflı Mücbir Sebepler
Bir Yolcu, yukarıdaki Madde 3.1 (d)’de belirtildiği gibi ve Mücbir Sebeplerden dolayı, tamamı veya bir bölümü kullanılmamış bir Bilete sahipse Taşıyıcı, Yolcuya iade edilemez ve/veya değiştirilemeyen Biletlerinin Vergi Dahil Ücretine karşılık gelen, bir yıl süreyle geçerli, Taşıyıcının uçuşlarındaki müteakip bir Yolculukta kullanılacak ve yürürlükte olan Servis Ücretlerine tabi, Yolcunun Taşıyıcıya mümkün olduğu kadar kısa sürede ve bu tip bir Mücbir Sebep olayı hakkında bilgi vermesi ve kanıt sağlaması şartıyla bir alacak makbuzu sunacaktır.
3.4 Uçuş Kuponu Kullanım Sırası
İkamet ve/veya varış noktanıza bağlı olarak aşağıda açıklanan politikanın, bazı Yolcular için geçerli olmayabileceğini ve farklı kuralların geçerli olacağını unutmayın. Dolayısıyla Yolcuların, ikamet ettikleri yerin KLM web sitesinde bulabilecekleri ve Genel Taşıma Koşulları’nın ayrılmaz bir parçasını oluşturan “Özel Koşullar”ı dikkate almaları çok önemlidir.
(a) Bilette bahsedilen bilgilere, uçuş tarihlerine ve rotalara dayanılarak belirlenen Vergi Dahil Ücret, Bilet satın alındığında programlanan bir Aktarma vasıtasıyla, bir Kalkış Noktası ile bir Varış Noktasına yöneliktir ve Taşıma Sözleşmesinin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Biletin düzenlenme tarihinde uygulanan Ücret, sadece tam olarak ve Uçuş Kuponları ardışık sırada kullanılan Bilet için, belirtilen yolculukta ve belirtilen tarihlerde geçerlidir.
(b) Mücbir Sebepler haricinde, Yolcunun Bileti usulsüz kullanımı (örneğin, Yolcu ilk Kuponu kullanmazsa veya Kuponlar oluşturuldukları tarih sırasına göre kullanılmazsa), Yolcunun sonraki Kupon için check-in esnasında (kalkış saatinden 30 saat öncesinden itibaren) çağrı merkezinde, Yerel Bilet Ofisinde veya havalimanında sabit bir ekstra ücret ödemesiyle sonuçlanır: Sabit ücretler Avrupa içindeki ve Avrupa ve İsrail arasındaki Economy Class uçuşları için 150 €, Avrupa içindeki ve Avrupa ve İsrail arasındaki Business Class uçuşları için 300 €, kıtalar arası Economy Class uçuşları için 500 € ve kıtalar arası Business Class uçuşları için 1500 € (ya da yerel para biriminde eş değer tutar) şeklindedir.
(c) Uçağını kaçıran yolcu Kupona karşılık gelen uçuşun planlanan kalkış saatinden itibaren 24 saat içinde aynı güzergah için yeni bir bilet satın alıp kullandığını ibraz edebilirse ekstra ücret uygulanmaz.
3.5 Yolcunun Talep Ettiği Değişiklikler
Yolcunun yapmak istediği değişiklikler, Ücretlerine ve geçerli Servis Ücretlerinin ödenmesine bağlı ücret koşullarına tabidir.
3.6 Taşıyıcı Kimliği
Taşıyıcı kimliği, Bilet üzerinde Tanıtma Kodu kullanılarak veya herhangi bir başka şekilde kısaltma olarak gösterilebilir (Madde 1’de belirtildiği gibi). Taşıyıcının adresi kayıtlı ofislerinden biri veya şirket merkezi olarak kabul edilir.
4.1 Ücretler
Aksi belirtilmedikçe, Biletlere yönelik Ücretler, yalnızca, Kalkış Yerindeki havalimanından Varış Yerindeki havalimanına Taşıma için geçerlidir. Ücretlere, havalimanları ve şehir terminalleri arasında kara taşımacılığı dahil değildir. Ücret, Biletin satın alım tarihinde geçerli olan Ücretlere uygun olarak ve söz konusu Bilet üzerindeki Rezervasyon tarihlerinde programlanmış bir seyahat ve uçuş planı için hesaplanır. Uçuş planında veya seyahat tarihindeki değişiklikler, ilgili Ücreti etkileyebilir.
İlgili Ücretler, Bilet üzerinde belirtilen Kalkış Yerinden Varış Yerine kadar, belirtilen uçuş(lar) için geçerli olan ücret koşullarına uygun olarak ve ilgili taşıma sınıfı için Biletin satın alım tarihinde Taşıyıcı tarafından yayınlanan veya onun tarafından hesaplanan ücretlerdir.
Bir Rezervasyon yaparken, Yolcu, Bilet için olan Vergi Dahil Ücret, Rezervasyon Ücretleri ve aynı zamanda biletin tüm Ücretleri (Vergi Dahil Ücret ve Rezervasyon Ücretleri dahil) konusunda bilgilendirilmelidir.
4.2 Bedeller, Vergiler ve Harçlar
Devletler, diğer yetkili makamlar, havalimanı operatörü veya Taşıyıcı tarafından uygulanan tüm bedeller, vergiler veya harçlar Yolcu tarafından ödenir. Mümkün olduğu kadarıyla, Yolcular Biletleri için Rezervasyon yaparken Vergi Hariç Ücrete ek olarak yansıtılacak olan söz konusu bedeller, vergiler veya harçlardan haberdar edilecek olup, çoğu durumda bunlar Bilet üzerinde ayrı olarak gösterilecektir.
Bu bedeller, vergiler ve harçlar devlet, başka bir otorite veya havalimanı işletmecisi tarafından Rezervasyon tarihinden sonra oluşturulabilir veya artırılabilir. Bu durumda Yolcu, karşılık gelen meblağı ödemek zorundadır. Diğer taraftan, bedeller, vergiler ve harçlar düşer veya ortadan kalkarsa, düşmüş veya ortadan kalkmış meblağlar Yolcuya iade edilebilir. Yolcu ödeme yapıp Biletini aldıktan sonra, söz konusu bedeller, vergiler ve harçlar tahsil edilmeyecek veya düşülmeyecektir.
4.3 Taşıyıcı Tarafından Yansıtılan Rezervasyon Ücretleri
Yolcuya, bir Biletin hazırlanmasından dolayı Rezervasyon Ücretleri yansıtılabilir. Rezervasyon Ücretleri, Yolculuk türüne, Ücrete ve Bilet dağıtım kanalına göre değişiklik gösterebilir. Bu Rezervasyon Ücretleri, Vergi Dahil Ücrete eklenir. Uygulandığı yerde Taşıyıcı tarafından yansıtılan Rezervasyon Ücretleri, Taşıyıcı bölümündeki bir hata nedeniyle iptal edilen Bilet haricinde iade edilemez.
Yolcu, Rezervasyonunun tamamlanmasından önce Taşıyıcı tarafından yansıtılacak olan Rezervasyon Ücretlerinin miktarı konusunda bilgilendirilmelidir.
Varsa KLM tarafından yansıtılan Rezervasyon Ücretlerini, Taşıyıcının ve KLM’nin Web Sitesinde görebilirsiniz.
4.4 Ödeme Para Birimi
Bilet satın alınırken veya öncesinde Taşıyıcı veya onun Yetkili Acentesi tarafından başka bir para birimi belirtilmedikçe (örneğin yerel para biriminin tahvilinin mümkün olmaması nedeniyle), Vergi Hariç Ücretler, Vergiler, Rezervasyon Ücretleri ve Servis Ücretleri Biletin satın alındığı ülkenin para biriminde ödenir.
Buna ek olarak, Taşıyıcı, kendi takdirine bağlı olarak, başka bir para biriminde ödeme kabul edebilir.
4.5 Açıkça yanlış fiyat/Hatalı Ücret
Hatalı Ücret, Rezervasyon fiyatını etkileyebilir. Geçerli yasa uyarınca, açıkça yanlış veya anlamsız bir Rezervasyon fiyatının ortaya çıkmasına neden olacak görüntüleme hatası veya teknik bir hata durumunda Taşıyıcı, herhangi bir rezervasyonu iptal edebilir.
5.1 Genel Şartlar
Rezervasyonlar, sadece Taşıyıcının bilgisayarlı rezervasyon sistemine kaydedildiğinde onaylanır. Yolcunun talep etmesi halinde Taşıyıcı, Rezervasyonu onaylayan bir belge sunar.
5.2 Rezervasyon Gereklilikleri
Bazı Ücretler, Rezervasyonları değiştirme veya iptal etme olanağını sınırlayan veya ortadan kaldıran koşullara tabidir. Bir Yolcu, Taşıyıcı veya onun Yetkili Acentesi tarafından belirtilen bilet düzenleme zaman sınırı içinde Bilet ücretinin tamamının ödemesini yapmamışsa, Taşıyıcı, ödeme yapmayan ilgili Yolcuya karşı ilave hiçbir yükümlülük taşımadan ve haber vermeksizin Rezervasyonu iptal etme ve koltuğu başka bir Yolcuya tahsis etme hakkına sahip olur.
5.3 İletişim bilgileri
Yolcular, rezervasyon sırasında veya en geç check-in sırasında, taşıyıcı tarafından kendilerine ulaşılabilecek bir cep telefonu numarası veya e-posta adresi sağlamalıdır. Rezervasyon, Yetkili Acenta tarafından yapıldığında Yolcu bu bilginin Yetkili Acenta tarafından Taşıyıcıya iletilmesini kabul eder. Yolculara, bu bilginin Taşıyıcıya iletilmemesi durumunda, uçuş düzensizlikleri halinde bilgi alma haklarından yararlanamayabilecekleri bildirilir.
5.4 Koltuk Tahsisi
Taşıyıcı, koltuk tahsisi taleplerini karşılamak için elinden geleni yapacak olup, yine de, söz konusu koltuk için Rezervasyon onaylanmış olsa bile, belirli bir koltuğun tahsisini garanti edemez. Taşıyıcı, güvenlik veya emniyet veya Mücbir Sebepler dolayısıyla, uçağa binişten sonra da dahil olmak üzere, koltuk tahsisini istediği zaman değiştirme hakkını saklı tutar.
5.5 Uçaktaki Hizmetler
Taşıyıcı, özellikle içecekler, özel yemekler, filmler, koltuklar gibi Yolcuların uçakta sunulan hizmetlerle ilgili gereksinimlerini karşılamak üzere makul çaba gösterecektir. Ancak, işletme, güvenlik ve emniyetle ilgili zorunluluklar veya Taşıyıcının kontrolünde olmayan nedenler, Rezervasyon esnasında bu tür hizmetler onaylanmış olsa dahi uygun hizmetlerin sunulmasına izin vermezse, Taşıyıcı sorumlu tutulamaz.
5.6 Uçağın tipi
Bilet Rezervasyonu esnasında veya akabinde Yolcuya belirtilen uçak tipi sadece bilgi amaçlı verilmektedir. Güvenlik ve emniyetle ilgili zorluklar, Taşıyıcının kontrolünde olmayan nedenler veya çalışma kısıtlamaları, Taşıyıcının kendi tarafında hiçbir sorumluluk olmaksızın uçak tipini değiştirmesine neden olabilir.
7.1 Refakatçisi olmayan çocukların, hareketi kısıtlı Yolcuların ve hastalıkları olan kişilerin veya özel desteğe ihtiyaç duyan diğer kişilerin taşınması, özel koşullara bağlı olabilir. Bazı durumlarda taşıma sadece Taşıyıcının ön iznine bağlı olarak gerçekleştirilir. Taşıyıcı, özel tıbbi durumlarla ilgili tıbbi bir belge isteme hakkını saklı tutar. Hamile bayanların taşınmasın kabul etme Taşıyıcıyla önceden ayarlamaya bağlı olabilir. Madde 7.1 de belirtilen Yolcuların taşınmasıyla ilgili özel durumlar hakkında bilgiler talep üzerine Taşıyıcıdan ve onun Yetkili Acentelerinden ve KLM’in web sitesinden alınabilir.
Yolcuların, Taşıyıcıyı Rezervasyon yaparken engellilik halleri veya özel desteğe yönelik herhangi bir ihtiyaçları konusunda bilgilendirmeleri tavsiye edilir. Rezervasyonun ardından veya geçerli düzenlemeler uyarınca kalkıştan 48 saat öncesinden daha kısa sürede özel desteğe yönelik bir talep yapıldığında Taşıyıcı zaman dilimini ve talep edilen desteğin özel niteliğini özellikle hesaba katarak geçerli düzenlemeler gereğince talebi karşılamak üzere elinden gelen her şeyi yapacaktır. Yolcu, check-in yaptırırken veya uçağa binerken özel destek talebinde bulunduğunda söz konusu talep zamanında ve geçerli Madde uyarınca yapılmadığı için Taşıyıcı Madde 9 (o) gereğince reddetme hakkına sahiptir.
7.2 Bir Yolcu özel yemek talebinde bulunursa Rezervasyon yaptırırken (ve/veya Rezervasyonu değiştirirken) veya bu amaca yönelik olarak Taşıyıcı tarafından yayınlanan zaman dilimi içerisinde talebinin var olup olmadığını sorgulamalıdır. Aksi takdirde, Taşıyıcı söz konusu yemeğin ilgili uçuşa ait uçakta bulunmasını garanti edemez.
7.3 Bir Yolcu, basınçlı kabinde seyahat etmenin etkileyeceği tıbbi bir geçmişe veya özel bir duruma sahipse Yolcunun özellikle uzun mesafeli bir uçuşa başlamadan önce bir doktora danışarak uçuşlarının olaysız gerçekleşmesi için gerekli tüm önlemleri alması önerilir.
7.4 Yolcu, zihinsel veya fiziksel durum ya da Madde 7.1'in kasamı dahilindeki yetersizlik konusunda Taşıyıcı uyarmazsa ve bu durum dolayısıyla Taşıyıcı uçağın rotasını planda olmayan bir varış yerine çevirirse, Taşıyıcı, Yolcu açısından Mücbir Sebep olmadığı sürece Yolcudan rotanın değiştirilmesinden kaynaklı maliyeti ve diğer ilgili maliyetleri alma yetkisine sahiptir.
8.1 Check in mühletleri (CID) havaalanlarına göre değişiklik gösterir. Yolcular seyahatlerini kolaylaştırmak ve rezervasyonlarının iptal edilmesini önlemek için check in mühletlerine uymakla yükümlüdürler. Taşıyıcı veya Yetkili Acente, taşıyıcıyla yapacakları ilk yolculuk için Yolculara check in mühletleri ile ilgili tüm gerekli bilgileri verecektir. Yolcunun seyahati aktarmalı uçuşları içeriyorsa, bu uçuşlara yönelik check in mühletleriyle ilgili tüm bilgilere sahip olduklarını kontrol etmek Yolcunun sorumluluğundadır.
8.2 Yolcular, yolculukları için gerekli olan işlemleri gerçekleştirebilmek için uçuştan yeteri kadar önce havalimanına gelmelidir; her halükarda Check-In mühletlerine uymalı gerekmektedir. Yolcu buna uymadığında veya Yolcu check-in yaptırması için gereken tüm belgeleri sunmadığında ve bundan dolayı seyahat edemediğinde Taşıyıcı, Yolcuya karşı herhangi bir sorumluluğa sahip olmadan ve Taşıyıcı tarafından yükümlülük olmadan Yolcunun rezervasyonunu ve bu Yolcuya ayrılmış koltuk rezervasyonunu iptal edebilir.
8.3 Yolcular, check-in sırasında belirtilen biniş saatinden önce biniş kapısında hazır bulunmalıdır. Taşıyıcı, Yolcu en geç kendisine belirtilen uçağa binme zamanında uçağa biniş kapısında bulunmazsa Yolcuya karşı yükümlülüğü olmaksızın ve Taşıyıcı tarafında herhangi bir sorumluluk olmadan Yolcunun Rezervasyonunu ve koltuk rezervasyonunu iptal etmeye yetkisi olacaktır.
8.4 Taşıyıcının, bu Maddedeki şartlara uymayan Yolcuya karşı hiç bir yükümlülüğü (taşıma veya bir geri ödeme yapma yükümlülüğü dahil ancak bununla sınırlı olmamak kaydıyla) veya sorumluluğu olmayacaktır.
9.1 Derhal ret
Taşıyıcı, yolcuları ve bagajlarını aşağıdaki durumlardan en az birinin oluşması veya oluşma ihtimalinin doğması durumunda uçağa almama hakkına sahiptir:
(a) Taşıyıcının, kendi makul takdiriyle uçağa kabul etmemenin yasalara, düzenlemelere veya kalkılacak/hava sahasından geçilecek/inilecek ülkeden/eyaletten gelen emirlere uymak için gerekli olduğuna kanaat getirdiği takdirde,
(b) Yolcunun (i) güvenlikle ve/veya (ii) Taşıyıcının, onun mürettebatının ve/veya yer ekibinin, uçağının/malının ve/veya eşyasının, hizmetlerinin (Taşıyıcının tüm sadakat programı dahil) veya Yolcularının doğrudan veya dolaylı olarak zarar uğramasıyla ilgili şüphe oluşturacak şekilde ifade ettiği veya bu şekilde davrandığı durumlarda. Bu tarz ifade veya davranışlar tehdit etmeyi, yer görevlilerine veya uçuş ekibine karşı rencide edici veya hakaret edici dil kullanımını ve bir veya birden fazla kişinin, malın ya da uçağın kendisinin güvenliğini, durumunu (kişilerin sağlığı dahil), hijyenini tehlikeye atmaya çalışmayı veya atmayı kapsar (şaka olarak bile olsa bomba tehdidinde bulunmak da dahildir).
(c) Yolcunun ruhsal ve fiziksel durumunun, alkol, uyuşturucu madde, ilaç kullanımından kaynaklananlar da dahil olmak üzere, kendisine, diğer Yolculara, uçuş ekibine veya eşyalara zarar verebilecek nitelikte olması,
(d) Yolcunun kaçak uyuşturucu madde bulunduruyor olması veya böyle gözükmesi.
(e) Yolcunun bu uçuşundan veya bağlantılı uçuşlar için önceki uçuşta güvenliği, düzeni veya disiplini riske atması ve Taşıyıcının bu hareketin tekrarlanabileceğini düşündüğü durumlarda.
(f) Göçmenlik ve/veya gümrük yetkililerinin ve/veya herhangi bir hükmet yetkilisinin Taşıyıcıyı (yazılı veya sözlü olarak) Yolcunun seyahat etme iznin olmadığı konusunda bilgilendirmesi ve/veya Taşıyıcının Yolcuyu (yazılı veya sözlü olarak) kendisini belirli bir süre için veya daimi olarak uçuşlarına kabul etmeyeceğini bildirmesi durumunda. Bu, Yolcunun uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından (veya yapmaya çalıştığından) şüphelenilmesi ve yetkililerin Yolcuyu Taşıyıcının onu artık uçuşlarına kabul etmeyeceği konusunda yazılı olarak bilgilendirmesi gibi durumlarda Taşıyıcının Yolcu hakkında bahsi geçen yetkililerden olumsuz uyarılar almasını da kapsar.
(g) Yolcunun özellikle aşağıdaki Madde 10.1.3 ve 18.6’da belirtilen güvenlik kontrollerinden geçmeyi veya kimlik belgesini göstermeyi reddetmesi durumunda.
(h) Yolcu biletinin “Yolcu İsmi” kutusunda yazan kişi olduğunu kanıtlayamıyorsa.
(i) Yolcunun (veya bilet ücretini ödeyen kişinin) geçerli olan Vergi Dahil Tarifeyi ve/veya yürürlükteki Rezervasyon Ücretlerini ve/veya Vergileri ödememiş olması durumunda.
(j) Yolcunun geçerli seyahat belgelerine sahip olmaması, transit Yolcu olarak indiği veya gerekli giriş belgelerine sahip olmadığı bir ülkeye yasa dışı olarak giriş yapmaya çalışması veya çalışmış olması, uçuş esnasında seyahat belgelerini tahrip etmiş olması, belgelerinin Taşıyıcı tarafından istenen kopyalarını vermeyi reddetmesi, seyahat belgelerinin süresi dolmuş veya uygulanan düzenlemeler ışığında eksik, sahte veya şüpheli olması durumunda (örnek: kimlik hırsızlığı, taklitçilik veya evrakta sahtecilik).
(k) Yolcu tarafından gösterilen biletin:
- geçersiz olması,
- yasal olmayan yollardan edinilmiş veya Yetkili Acenteye ya da Taşıyıcıya ait kaynaklar dışında bir yerden alınmış olması,
- kayıp veya çalıntı belge olarak bildirilmiş olması,
- gasp edilmiş, sahte veya taklit olması ya da bu durumdan şüphelenilmesi,
- veya Uçuş Kuponunun zarar görmüş ya da Taşıyıcı veya Yetkili Acente dışında biri tarafından değiştirilmiş olması durumunda.
(l) Yolcunun, yukarıda Madde 3.4 ile belirtilen koşullar altında sabit ekstra sabit ücreti ödemeyi reddettiği durumlarda.
(m) Yolcu, aşağıda Madde 10 ile belirtilen koşullar altında bir ek ücreti ödemeyi reddediyorsa.
(n) Yolcunun check-in yaparken veya uçağa biniş esnasında özel desteğe ihtiyaç duyuyor olmasına rağmen rezervasyon yapılırken veya geçerli düzenleme uyarınca uçağın duyurulan kalkış saatinden en az 48 saat önce bu servisin istenmemiş olması veya Madde 7.1 uyarınca Taşıyıcının bu servisi sağlayamıyor olması durumunda.
(o) Yolcunun güvenlik, sağlık ve/veya emniyet ile ilgili talimat ve düzenlemelere uymaması durumunda.
(p) Ücret indiriminden veya özel koşullara bağlı bir Ücretten yararlanan bir Yolcunun, bu özel Ücretin uygulanması için gerekli olan destekleyici belgeleri ibraz edememesi ve Madde 3.1 (i)'de tanımlanan yeniden Ücret ayarlamayı ödemeyi reddetmesi durumunda.
Yukarıdaki (h), (j), (i), (k), (l) ve (m) maddelerinde belirtilen durumlarda Taşıyıcı Yolcunun Biletini iptal etme hakkına sahiptir. (f), (i) ve (k) maddelerinde belirtilen durumlarda, Madde 14.4 (f)'de belirtildiği gibi Taşıyıcının, sonuç olarak hiçbir sorumluluk taşımayarak, Yolcu Bileti için istenen ücret iadesini reddetme hakkı vardır.
9.2 KLM Uçuşlarında uçağa kabulü kısıtlama veya reddetme kararı
Yolcu, önceki bir KLM Uçuşu öncesinde veya önceki bir KLM uçuşu sırasında güvenliği, düzeni ve/veya disiplini (ciddi anlamda) tehlikeye attıysa KLM, takdiri tamamen kendisine ait olmak üzere, şunlara karar verebilir:
(a) Üç yıl süresince, Yolcunun ve/veya Bagajının KLM Uçuşlarında uçağa kabulüne ilişkin ek koşullar ekleyebilir veya
(b) Prensipte 5 yıl süresince, Yolcunun ve/veya bagajının, KLM Uçuşlarında uçağa alınmasını reddedebilir.
9.3 Ağırlaştırıcı sebepler
Madde 9.2 (b) uyarınca, ağırlaştırıcı sebeplerin var olması durumunda (tekrarlayan uygunsuz davranış) KLM, özel bir durumda, Yolcuyu ve Bagajını, beş yıl süresince reddetmeye karar verebilir. Çok ciddi durumlarda KLM, Yolcuyu ve/veya Bagajını kalıcı olarak reddetmeye karar verebilir.
9.4 Transavia uçuşları ve KLM Uçuşlarında uçağa almayı reddetme kararı
Yolcu, bir Transavia uçuşu öncesinde veya bir Transavia uçuşu sırasında güvenliği, düzeni ve/veya disiplini (ciddi anlamda) tehlikeye attıysa ve Transavia da bunun sonucunda, takdiri tamamen kendisine ait olmak üzere, Yolcunun ve Bagajının prensipte beş yıl süresince ya da ağırlaştırıcı sebeplerin olması halinde daha uzun bir süreyle veya kalıcı olarak Transavia uçuşlarında uçağa alınmasını reddetmeye karar verdiyse KLM, aynı süre boyunca, Yolcunun ve Bagajının KLM Uçuşlarında uçağa alınmasını reddetmeye karar verebilir.
9.5. Madde 9.2, Madde 9.3 ve Madde 9.4 kapsamında yer alan yukarıdaki durumlarda KLM, Yolcunun Biletini iptal etme hakkının yanı sıra Yolcunun Bilet ücretinin Madde 14.4 (f)'de belirtildiği şekilde iade edilmesini reddetme hakkına sahiptir. KLM, yukarıda bahsi geçen durumlarda, bir taahhüde sahip olmadığı gibi herhangi bir şekilde yükümlü de değildir.
10.1 Genel Hükümler
10.1.1 Yolcunun Yükümlülükleri (a) Yolcular tüm Bagajlarının içeriği konusunda bilgi sahibi olduklarını beyan eder. (b) Yolcular Bagajlarını hazırladıkları andan itibaren gözetimsiz bırakmayacaklarını ve başka Yolcu veya kişilerden eşya kabul etmeyeceklerini taahhüt eder. (c) Yolcular üçüncü kişiler tarafından emanet edilmiş Bagaj ile seyahat etmeyeceklerini taahhüt eder. (d) Yolculara çabuk çürüyen veya kolay kırılan eşyaları Bagajlarına koymamaları önerilir. Ancak, Yolcu bu tip eşyaları veya nesneleri Bagajlarına dahil etmişse hem bu eşyaların ve nesnelerin hem de diğer Yolculara ait Bagajların ve Taşıyıcının uçağının zarar görmemesi için bunların uygun ve güvenli şekilde paketlendiğinden ve uygun muhafazalar içinde korunaklı şekilde saklandığından emin olmalıdır.
10.1.2 Yasaklanmış Maddeler Yolcular, kalkış yapılacak, gidilecek, transit geçiş yapılacak ya da uçağın üzerinden geçeceği tüm Ülkelerde yürürlükte olan düzenlemeler ve geçerli yasalar gereği uçuşta taşınması yasak veya kısıtlanmış olan hiçbir maddeyi, özellikle de aşağıdakileri Bagajlarına dahil etmeyecektir: (a) Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonunun (ICAO), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) Tehlikeli Maddeler Kuralları ve Taşıyıcının düzenlemeleriyle belirlenmiş (detaylı bilgi istenildiği takdirde Taşıyıcıdan temin edilebilir), uçağa, uçak içindeki yolculara ve eşyalara zarar verebilecek maddeler. Bu maddelere özellikle asbestler; patlayıcılar; basınçlı gazlar; oksitleyici, radyoaktif veya manyetize maddeler; yanıcı maddeler; zehirli veya aşındırıcı maddeler; sağlık, güvenlik veya eşyalar için uçuş esnasında risk yaratabilecek sıvılar ve diğer maddeler dahildir ancak kısıtlamalar bunlarla sınırlı değildir. (b) Özellikle kullanılacak uçağın modeline göre Taşıyıcı tarafından ağırlıkları, boyutları, kötü kokuları, yapıları veya kırılgan ya da dayanıksız olmaları nedeniyle taşınmaları makul sebeplerle uygunsuz bulunan maddeler. Talep halinde Yolculara bu maddeler hakkında bilgi verilecektir. (c) Avcılık veya spor amaçlı olanlar dışında ateşli silahların ve mühimmatın, kargo veya Check-in Bagajı olarak taşınması için boşaltılıp uygun olarak paketlenmesi ve güvenliklerinin etkinleştirilmesi gerekir. Mühimmat taşınması yukarıda (a) paragrafında belirtildiği gibi ICAO ve IATA’nın Tehlikeli Madde Düzenlemelerine bağlı olarak yapılır. (d) Hayvansal ürünler. Avlanma sonucu elde edilen hayvanlar (ve parçaları) da bu kapsamdadır. (e) Kesici ve delici silahlar, saldırma veya savunma silahı olarak kullanılabilecek spreyler, antika silahlar, taklit silahlar, kılıçlar, bıçaklar ve diğer benzeri silahlar. Bu tip silahlar hiçbir koşulda kabinde taşınamaz. Yine de bu silahlar, Taşıyıcının kabulüne bağlı olarak kargo veya Check-in Bagajı kapsamına girebilir. (e) Madde 10.4’te belirtilen kurallara uyulmadığı durumlarda canlı hayvanlar.
Ayrıca, sıvılar ve jeller, keskin/sivri uçlu silahlar, kesici aletler, kör aletler ve çakmaklar dahil olmak, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere Check-in Yapılmamış Bagaj olarak taşınması yasak maddelerle ilgili detaylı bilgi Taşıyıcıdan ve KLM’nin web sitesinden edinilebilir.
10.1.3 Arama Hakkı Güvenlik/emniyet nedeniyle ve/veya yetkililerin talebi üzerine Yolcudan kendisinin veya Bagajının aramadan geçmesi (X-ray veya başka bir teknik kullanılarak) istenebilir. Yolcunun hazır bulunmadığı durumlarda, özellikle yukarıda Madde 10.1.2’de belirtilmiş maddeleri içerip içermediğinin kontrol edilmesi amacıyla Yolcu yokken Bagajı taranabilir veya açılarak elle kontrol edilebilir. Yolcunun bu kontrolleri reddetmesi durumunda Taşıyıcı, Yolcuyu ve Bagajını uçağa almayı reddedebilir. Bu tür kontrollerin Bagaja veya içindekilere zarar vermesi durumunda, Taşıyıcının bariz ihmali veya bilinçli kötü davranışı nedeniyle oluşmadıysa zarardan Taşıyıcı sorumlu tutulamaz.
10.1.4 Bagaj Taşımayı Reddetme Hakkı (a) Taşıyıcı, Bagaj yukarıda Madde 10.1.2’de belirtilen maddelerden herhangi birini içeriyorsa veya Yolcu Madde 10.1.1’in (a), (b) ve (c) fıkralarındaki hükümlere uymuyorsa güvenlik ve/veya emniyet nedenlerinden dolayı Yolcunun Bagajını taşımayı veya taşımaya devam etmeyi reddedebilir. Taşıyıcının, reddedilen Bagajı ve/veya maddeleri muhafaza altına alma yükümlülüğü yoktur. (b) Taşıyıcı, özellikle güvenlik, emniyet, hijyen ve/veya işi yürütme nedenlerinden dolayı Hava Taşımacılığına uygun olmayan herhangi bir maddeyi boyutları, şekli, ağırlığı, içeriği veya doğası nedeniyle taşımayı reddedebilir ya da bunların seyahat esnasında fark edilmesi halinde taşımaya devam etmeyi reddedebilir. Taşıyıcının, reddedilen Bagajı ve/veya maddeleri muhafaza altına alma yükümlülüğü yoktur. (c) Taşıyıcı, Yolcunun Madde 10.2.2 (b)’de belirtildiği gibi ek ücret ödemeyi kabul etmediği Bagajını taşımayı reddedebilir. Taşıyıcının, reddedilen Bagajı veya maddeleri muhafaza altına alma yükümlülüğü yoktur. (d) Taşıyıcı Madde 10.4’te belirtildiği gibi yürürlükte olan düzenlemelere göre gerekli belgeleri olmayan hayvanları taşımayı kabul etmez. (e) Taşıyıcı, Yolcu tarafından Check-in Bitiş Süresinden önce Madde 10.2.1 (a)’da belirtilen koşullar altında Taşıyıcıya teslim edilmemiş Bagajı uçağın bagaj bölümünde taşımayı reddedebilir.
10.2 Check-in Bagajı
10.2.1 Genel Hükümler (a) Yolcu, kaydedilmesi amacıyla Bagajını Taşıyıcının check-in kontuarına veya self servis teslim noktasına Check-in Bitiş Süresinden önce teslim etmelidir. (b) Yolcular, daha önce belirtilen koşullar altında check-in yaparak Bagajlarını teslim ettikleri andan itibaren bu Bagajlar, Taşıyıcının sorumluluğuna girer ve Taşıyıcı, teslim aldığı her bir Check-in Bagajı için Yolcuya Bagaj Fişi vermelidir. (c) Yolcuların, isimlerini Bagajlarına iliştirmeleri gerekmektedir. (d) Taşıyıcı, Check-in Bagajı ile Yolcunun aynı uçakta taşınması için mümkün tüm makul ayarlamaları yapmaya çalışacaktır. Diğer nedenlerin yanı sıra, işletme veya güvenlik/emniyet nedenlerinden dolayı Check-in Bagajı başka bir uçakta taşınabilir. Bu durumda Taşıyıcı, yürürlükteki düzenlemeler Yolcunun gümrük denetimleri için orada hazır olmasını gerektirmedikçe Bagajı Yolcuya teslim edecektir. (e) Check-in Bagajı normal kullanıma dayanabilmeli ve içindekileri koruyabilmelidir. (f) Yolculara, Bagajlarına kişisel veya geri ödenebilir olsun ya da olmasın para, mücevher, sanat eseri, değerli metaller, gümüş eşya, değerli kağıtlar veya diğer değerli şeyler, optik veya fotoğrafla ilgili cihazlar, bilgisayarlar, elektronik ve/veya telekomünikasyon ekipmanları veya cihazları, müzik aletleri, pasaportlar ve kimlik belgeleri, anahtarlar, işle ilgili belgeler, el yazmaları veya senetler koymamaları tavsiye edilir. Bu bakımdan Check-in Bagajlarının tahrip olması, kaybolması veya hasar görmesi durumunda Taşıyıcı, Bagajın sadece Konvansiyonda ve Genel Taşıma Koşullarının 19. Maddesince belirtildiği kadarından sorumlu olacaktır. (g) Yürürlükteki düzenlemelere bağlı olarak Yolculara, Check-in Bagajlarında hiçbir ilaç taşımamaları tavsiye edilir. (h) Yolcu, yolculuğunu yarıda bırakırsa Yolcunun Check-in Bagajını geri alması için Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda ve Charles de Gaulle Havalimanı’nda (Paris) 400 € sabit ücret ödemesi gerekir. Bahsi geçen ücretler, Mücbir Sebepler halinde uygulanmaz.
10.2.2 Bagaj Hakkı (a) Ücret koşullarına göre uygulanabildiği sürece Bagaj Hakkı, her bir Yolcunun sayı, ağırlık ve/veya boyut açısından sınırlı olarak taşıyabileceği, varış noktasına ve ödenen Ücrete bağlı olarak belirlenip Bilet üzerinde belirtilen Bagaj miktarına tekabül eder. (b) Yolcular, ek ücret uygulanması koşuluyla Bagaj Hakkını aşan Check-in Bagajı ile seyahat edebilir. Bu ek ücretle ilgili koşullar, Taşıyıcıdan ve Yetkili Acentelerinden veya KLM’nin web sitesinden edinilebilir. (c) Check-in Bagajı adedi, hiçbir zaman Yolcu başına düşen maksimum sayıyı geçmemelidir. Maksimum adetle ilgili bilgiler, Taşıyıcıdan ve Yetkili Acentelerinden veya KLM’nin web sitesinden edinilebilir. (d) Yolcular, varsa yürürlükteki Bagaj Hakkı ile ilgili tüm bilgileri Taşıyıcıdan veya onun Yetkili Acentelerinden veya KLM’nin web sitesinden alabilir.
10.2.3 Özel Önem Beyanı (a) Yolcular; kayıp, hasar, gecikme ve tahribat hallerinde sorumluluk limitlerini aşan tüm Check-in Bagajları için Konvansiyonda belirlendiği üzere seyahatleri öncesinde ek sigorta satın alabilir veya Bagajlarını Taşıyıcıya teslim ederken belirli bir miktara kadar Özel Değer Beyanında bulunabilirler. Bu durumda Yolcu tarafından ödenmesi gereken ek ücret başvuru anında Yolcuya bildirilecektir. Tazminat ödemesi Madde 19’da belirtildiği şekilde yapılacaktır. (b) Taşıyıcı, değeri bildirilen Bagajlar için bildirilen Bagaj içeriğini ve değerini doğrulama hakkını saklı tutar. (c) Tüm Özel Önem Beyanları, Yolcu tarafından Taşıyıcıya Check-in Bitiş Süresinden önce yapılmalıdır. Yolcunun yukarıda belirtilen süreye uymadığı durumlarda Taşıyıcının sonradan yapılacak Özel Önem Beyanını reddetme hakkı bulunmaktadır. Taşıyıcı beyan derecelerine üst sınır koyma hakkına sahiptir. Taşıyıcı, hasar durumunda, Bagajın gerçek değerinin Bagajın teslim edildiği esnada Yolcunun belirttiğinden daha düşük olduğunu kanıtlama hakkını saklı tutar. (d) Bu Özel Önem Beyanı ve yukarıda Madde 10.2.3’te belirtilen ek ücret ile ilgili tüm bilgiler Taşıyıcıdan alınabilir.
10.2.4 Bagajların Toplanması ve Dağıtımı (a) Madde 10.2.1 (d)’de belirtilen hükümlere göre Check-in Bagajlarını Varış Noktasında veya Konaklama Noktasında kendilerine sunulduktan sonra en kısa zamanda almak Yolcuların sorumluluğundadır. Yolcu, Bagajı kendisine sunulduktan sonra üç (3) ay içinde teslim almazsa Taşıyıcı söz konusu Bagajı Yolcuya karşı hiçbir sorumluluk altına girmeden elden çıkarabilir. (b) Check-in Bagajını teslim alma hakkı yalnızca Bagaj Fişi hamiline aittir. (c) Bagaj Fişi veya Bagaj Tanıma Formuna sahip olmayan bir kişinin Bagaj teslim almak istemesi durumunda Taşıyıcı yalnızca Bagajı teslim almak isteyen kişi buna hakkı olduğunu tatmin edici derecede gösterebildiği takdirde Bagajı teslim edecektir. (d) Bagajın, Bagaj Fişi sahibi tarafından herhangi bir şikayet belirtilmeden teslim alınması Bagajın Yolcuya Taşıma Sözleşmesi çerçevesinde iyi durumda teslim edildiğinin göstergesidir (Yolcunun bunun aksi kanıt sunmasına tabidir). (e) Check-in Bagajının, yolculuğun planlanan zamandan önce kesilmesi durumunda alınması için Madde 10.2.1 (h)’deki hükümler geçerlidir.
10.3 Check-in Yapılmamış Bagaj (a) Tüm Biletler sayı, ağırlık ve/veya boyuta göre sınırlandırılmış bir miktar Check-in Yapılmamış Bagajın kabin içinde taşınmasına olanak sağlar. Bu bilgi Yolcuya bildirilmediğinde tek bir Check-in Yapılmamış Bagaj kabul edilir ve Check-in Yapılmamış Bagaj koltuğun altına, Yolcuların önüne veya bu amaca yönelik sunulan kilitli dolaba konulabilmelidir. Yolcunun yukarıdaki uyması gereken koşullara uymadığı belirlendiği takdirde, Taşıyıcının kabin içindeki Bagajı bagaj bölümüne alması gerekirse uygulanabildiği takdirde Yolcunun Madde 10.2.2 (b)’de belirtildiği üzere ek bir ücret ödemesi talep edilebilir. Yolcunun kabine almak istediği bazı Bagajların, güvenlik, emniyet ve/veya işletme ya da uçağın yapısı nedeniyle uçağın kalkışından önce herhangi bir zamanda kabine alınması engellenebilir; bu durumda söz konusu bagajların Check-in Bagajı olarak taşınması gerekir. (b) Yolcuların kargo bölümünde taşınmasını istemediği (kırılabilir müzik aletleri veya başka eşyalar gibi) ve yukarıda Madde 10.3 (a)’daki hükümlere uymayan (aşırı boyutlara ve ağırlığa sahip) Bagaj/eşyalar, sadece Taşıyıcı, Yolcu tarafından check-in’den önce gerektiği şekilde bilgilendirilir ve bu konuda kendisine yetki verilirse kabinde kabul edilebilir. Bu durumda söz konusu Bagajın taşınması, Taşıyıcının Acenteden edinilebilecek ücret koşullarına göre bir ücrete tabi olabilir. (c) Yolcular kabine aldıkları kişisel eşyalardan ve Check-in Yapılmamış Bagajlardan sorumludur. Kişisel eşyaların ve Check-in Yapılmamış Bagajların tahribatı, çalınması, kaybolması veya zarar görmesi durumlarında Taşıyıcı, kendi görevlileri veya acentelerinin görevi kötüye kullandıkları kanıtlanırsa sorumlu tutulabilir, söz konusu sorumluluk bu Genel Taşıma Koşullarının 19. Maddesinde belirtilen miktarla sınırlıdır.
10.4 Hayvanlar
10.4.1 Genel Hükümler (a) Kargo bölümünde evcil hayvan olarak sadece kediler ve köpekler taşınabilir. (b) Yolcularla birlikte seyahat eden hayvanların taşınması Taşıyıcının önceden ve açık kabulüne tabidir. (c) Taşınabilecek hayvan sayısı her uçuş ve her Yolcu için sınırlıdır. (d) Yürürlükteki düzenlemelere göre bazı kategorilerdeki hayvanların taşınması yasaklanmıştır. Bu kategorilerle ilgili bilgiler, Taşıyıcıdan ve Yetkili Acentesinden veya KLM’nin web sitesinden edinilebilir. (e) Yolcular kalkış, varış ve aktarma ülkelerindeki makamlar tarafından talep edilen, hayvanlarıyla ilgili özel pasaport, sağlık ve aşı karneleri, giriş ve transit geçiş izinleri gibi tüm geçerli belgeleri sunabilmelidir. Taşıyıcı gerekli belgeleri olmayan hayvanları taşımayı kabul etmez. (f) Varış noktasına bağlı olarak hayvanların taşınması Yolcunun Taşıyıcıdan edinebileceği özellikle yaş, ağırlık, sağlık kontrolleri gibi koşullara bağlı olabilir. (g) Hayvanın kendisi ve içinde taşınacağı kutu Bagaj Hakkına dahil değildir; Yolcunun ek ücret ödemesi gerekir. Şartlar Taşıyıcıdan öğrenilebilir. (h) Hareketleri Kısıtlı Yolculara refakat eden rehber köpekler, hizmet hayvanları ve varsa bunların kafesleri, talep üzerine ücretsiz biçimde ve geçerli Bagaj Hakkına ek olarak Taşıyıcının düzenlemelerine uygun şekilde taşınacaktır. (i) Sahtekarlık, gerekli belgelerin olmaması veya geçersiz olması ya da hayvanı taşımaya yönelik taşıyıcı kutunun Madde 10.4.3’ün hükümlerine uygun olmaması halinde Taşıyıcıya, taşınan hayvanın yaralanmasından, kaybolmasından, gecikmesinden, hastalanmasından veya ölmesinden dolayı (hayvanın herhangi bir ülkeye, eyalete veya bölgeye girmesinin veya buralardan geçmesinin reddedilmesi durumunda) bu olumsuzlukların bir sonucu olarak, bu duruma sadece Taşıyıcının ağır kusuru veya kasıtlı suistimali neden olmadıkça sorumluluk yüklenemez. Bu nedenle hayvanla birlikte seyahat eden ve geçerli düzenlemelere uymayan Yolcular, Taşıyıcının maruz kaldığı para cezalarını, kaybı, tazminatı, tüm masrafları ve zararı ödemek zorundadır. Taşıyıcının her zaman bu tip ek koşulları kendi takdirine uygun şekilde düzenleme hakkı vardır. (j) Yolcular, hayvanların taşınması ve özellikle yukarıda Madde 10.4.1 (g)’de belirtilen ek ücret ile ilgili tüm bilgileri Taşıyıcıdan ve Yetkili Acentesinden veya KLM’nin web sitesinden edinebilir.
10.4.2 Kabin içinde seyahat eden kediler ve köpekler (a) Taşıyıcının belirlediği ağırlığı aşmaları halinde, evcil hayvanların ve kafeslerinin kabine alınması hiçbir durumda kabul edilmez. Maksimum ağırlıklarla ilgili bilgiler, Taşıyıcıdan ve Yetkili Acentesinden veya KLM’nin web sitesinden edinilebilir. (b) Evcil hayvanlar; kapalı, hayvanın tamamını içine alan, hayvanın içerisinde ayağa kalkabileceği, kendi etrafında dönebileceği, kolayca ve rahat nefes alabileceği ve bu amaç için tasarlanmış kutulara/kafeslere konulmalıdır. (c) Hayvanın sorumluluğuna sahip Yolcu, tüm uçuş süresince Evcil Hayvanı kısmen dahi olsa kutudan çıkarmamalıdır.
10.4.3 Kargo bölümünde seyahat eden kediler ve köpekler Evcil Hayvanlar, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından onaylı sağlam plastik veya fiberglas kafese konulmalıdır.
11.1 Program göstergelerinde listelenmiş olan uçuşlar ve uçuş Programları hiçbir şekilde bağlayıcı değildir ve bundan dolayı sözleşme açısından değeri yoktur. Yalnızca, Taşıyıcı tarafından sunulmuş uçuşlar hakkında Yolcuları bilgilendirme amaçlıdır. Bu göstergeler kesin değildir ve yayınlandıktan sonra değiştirilebilirler.
11.2 Diğer taraftan, bilet üzerinde yazılı olan uçuş Programları Taşıyıcının elinde olmayan nedenlerden dolayı meydana gelen değişikliklere bağlı olarak, Taşıma Sözleşmesinin ayrılmaz bir parçası olarak görülür.
11.3 Program Göstergelerinde bir değişiklik olması durumunda, Yolcu, rezervasyon yapıldığında verilen iletişim bilgileri kullanılarak bilgilendirilecektir. Taşıyıcıya iletişim bilgilerini vermek Yolcunun sorumluluğudur, böylece planlanmış uçuşlardaki bir değişiklik durumunda bu bilgiler Biletin üzerinde olduğu için kendilerine ulaşılabilir. Program Göstergelerinde bir değişiklik olması ve Yolcunun Taşımayı istememesi durumunda, Yolcu Madde 14’te belirtildiği gibi ücret iadesi için başvurabilir.
12.1 Taşıyıcı, Yolcusuna ve Bagajlarına rötar yaptırmamak için her türlü önlemi alacaktır. Uçuşların iptal edilmesini veya rötarını engellemek için Taşıyıcı kendi adına Yolcularını taşıyacak alternatif bir Taşıyıcı ve/veya uçak ve/veya ulaşım şekli ayarlayabilir.
12.2 Bir uçuşun iptal edilmesi veya rötar yapması durumunda, Taşıyıcı, yürürlükte olan düzenlemelerin tüm hükümlerini uygulayacaktır. Rötar ve iptal durumlarında Yolcunun haklarıyla ilgili bilgiler, Taşıyıcıdan ve onun Yetkili Acentelerinden ve KLM’nin web sitesinden edinilebilir.
13.1 Taşıyıcının, Yolcunun geçerli bir Bileti olmasına ve gerekli zaman dilimleri içinde ve koşullarında check-in ve biniş için gelmiş olmasına rağmen, fazla rezervasyon veya başka nedenlerden dolayı Yolcuya bir koltuk teklif edecek konumda olmaması neticesinde, Taşıyıcı Yolcuyu uçağa almamaya karar verirse, Taşıyıcı, uygulanabildiği yerde Yolcuya yürürlükteki ilgili düzenlemeler uyarınca tazminat verecektir.
13.2 Yolcunun, Biletin alındığı bir sınıftan daha düşük bir sınıfa yerleştirilmesi durumunda Taşıyıcı, belirtilen koşullar altında yürürlükteki ilgili düzenlemeler uyarınca Ücretlerdeki farkı geri ödeyecektir. Uçağa Alınmama ve derece azaltma durumlarında yolcu haklarına dair bilgiler, Taşıyıcıdan ve onun Yetkili Acentelerinden ve KLM’nin web sitesinden edinilebilir.
14.1 Bir bilet ücretinin tamamının veya bir kısmının iadesi, bu Madde 14'te belirtilen Bilet ücreti koşullarına ve ilgili geçerli düzenlemelerdeki koşullara göre gerçekleştirilecektir. Uçuşunuzu/uçuşlarınızı iptal ederseniz veya Madde 9.1 (f) (i) veya (k), Madde 9.2, Madde 9.3 ya da Madde 9.4 uyarınca reddedilirseniz ve ücreti iade edilemez bir Bilete sahipseniz kullanılmamış havalimanı vergisinin iade edilmesini talep edebilirsiniz. Ancak ücreti iade edilemez bir bilet için taşıyıcı kaynaklı uluslararası ek ücretlerin iadesi yapılmayacaktır. Bilet koşullarınız ne olursa olsun, Rezervasyon Ücretleri, Servis Ücretleri ve ek ücretlerin iadesi yapılmayacaktır. Yolcu tarafından öne sürülen Mücbir Sebepler ile ilgili hükümler için madde 3.3'e göz atın.
14.2 Biletin ücret koşullarınca izin verilen bir ücret iadesi, Bilet için ödenen Vergi Dahil Ücrete dayalı olarak ödenecektir.
14.3 Bir Biletin ücretinin iade talebi, Bileti düzenleyene (Taşıyıcı veya ilgili Yetkili Acentesi) gönderilmelidir.
14.4 Taşıyıcı, bir ücret iadesini şu durumlarda reddeder:
(a) Bütün biletler için Biletin geçerlilik süresinin dolmasından sonra yapılan talepler.
(b) Yolcunun bulunduğu ülkede oturma izni olduğunu, başka bir Taşıyıcı ile ayrılacaklarını veya başka bir ulaşım yolu kullanacaklarını kanıtladığı durumlar haricinde, Yolcunun sahip olduğu ve yurt dışına çıkışı için yeterli yasal veya düzenleyici gereksinimleri sağlayan biletler.
(c) Bilet sahibinin Varış Noktasındaki, Anlaşılmış Duraklama veya Konaklama noktasındaki yetkililer tarafından kabul edilmediği ve Yolcunun bu sebeple biniş noktasına veya başka bir varış noktasına döndürüldüğü biletler.
(d) Çalınan, sahte veya taklit edilen biletler.
(e) Madde 8'de belirtilen şartlara uymamış Yolcuların biletleri.
(f) Madde 9.1 (f), (i) veya (k), Madde 9.2, Madde 9.3 ya da Madde 9.4 gereğince Taşıyıcı tarafından taşınması reddedilmiş Yolcuların biletleri.
14.5 Ücret iadeleri, Biletin ilk satın alındığı ülkede geçerli olan yönetmeliklere ve/veya ücret iadesinin yapılması gereken ülkede geçerli olan yönetmeliklere tabidir.
15.1 Uçağın içindeyken Yolcular, bir veya daha fazla kişiyi, malı veya uçağın kendisini rahatsız edecek, korkutacak ya da tehlikeye atacak şekilde davranmamalıdır. Yolcular, uçağın güvenliğinin ve emniyetinin, uçuşun sakin geçmesinin ve Yolcuların rahatının sağlanması için mürettebatın görevlerini yapmalarına engel olmamalıdır ve personelin yönlendirici talimatlarına ve önerilerine uymalıdır.
15.2 Güvenlik sebepleri ile Taşıyıcı, uçak dahilinde özel duyma cihazları ve kalp pili dışında; cep telefonu, dizüstü bilgisayar, taşınabilir kayıt cihazı, taşınabilir radyo, elektronik oyunlar ve uzaktan kumandalı oyuncak, telsiz gibi dalga yayan cihazların kullanımını sınırlandırma veya yasaklama yetkisine sahiptir.
15.3 Uçak içinde sigara içmek (geleneksel sigara, elektronik sigara veya diğer sigara içme biçimleri) kesinlikle yasaktır.
15.4 Taşıyıcı, uçak içinde alkol kullanımını sınırlama veya yasaklama yetkisine sahiptir. Yolcular tarafından uçak içine alınan alkollü içeceklerin veya uçağın içine getirilen gümrüksüz satış mağazalarından alınmış ürünlerin tüketilmesi kesinlikle yasaktır.
15.5 Uçağın içinde, kişisel video ve fotoğraf dışında video kaydetmek ve/veya fotoğraf çekmek yasaktır.
15.6 Yolcu bu maddenin yükümlülüklerine uymazsa Taşıyıcı, bu tür davranışların devam etmesini önlemek adına gerekli gördüğü uygun ve mantıklı tüm önlemleri yasal ve düzenleyici hükümlere göre alma hakkına sahiptir. Bu doğrultuda Taşıyıcı, kısıtlayıcı önlemler alabilir, Yolcuyu uçaktan indirebilir, herhangi bir noktada Yolcuyu taşımaya devam etmeyi reddedebilir ve Yolcunun ileride taşınması konusunda belirli ek koşullar ekleyebilir veya Yolcuyu yerel otoritelere bildirebilir.
15.7 Bu Maddenin (ve taşıma reddi ve sınırlaması ile ilgili Madde 9'un) yükümlülüklerine uymayan ya da bir uçak dahilinde ayıp veya suç teşkil edecek davranışlarda bulunan yolcular için Taşıyıcı, hukuki yollara başvurma ve hasar tespit talebinde bulunma yetkisine sahiptir.
15.8 Yolcunun davranışları sonucunda Taşıyıcı, plan dahilinde olmayan bir varış yerine iniş yaparsa mevcut duruma sebep olan Yolcu, Taşıyıcıya, bu değişiklik için makul miktarda ödeme yapmakla yükümlüdür.
16.1 Taşıyıcı, Taşımacılık Sözleşmesi kapsamında ve geçerli kanunlara bağlı olarak hava yoluyla taşıma dışında yan hizmetler sağlamayı kabul eder veya Taşıyıcı, örneğin taşıma veya otel rezervasyonu, araç kiralama gibi diğer hizmetler için bilet veya kupon düzenlerse, Taşıyıcı bu işlemi sadece üçüncü kişi için, namına veya adına (aksi açıkça kararlaştırılmadıkça) yapar ve Yolcunun karşısındaki taraf olmaz. Üçüncü tarafların faaliyetlerini düzenleyen yürürlükteki taşıma veya satış kuralları uygulanacaktır.
16.2 Taşıyıcı, Yolcuya kara veya deniz taşımacılığı hizmeti (tren/otobüs/gemi vb) teklif ederse, bu tip taşıma Tanıtma Kodu altında belirtilmiş olsa dahi Taşıyıcı sadece üçüncü taraf adına ve namına bir acente gibi hareket eder. Adı geçen kara veya deniz taşımacılığı için farklı sorumluluk sistemleri geçerli olabilir. Taşıma koşulları ve sorumluluk sistemleri, talep üzerine kara/deniz taşımacılığını sunan taraftan edinilebilir. Taşıyıcı, raylı sistem, karayolu veya denizyolu taşımacılığı esnasında Yolcuların veya Bagajlarının uğrayacağı Zararlardan sorumlu değildir.
17.1 Tek Bilet veya Bağlantılı Biletle müteselsil birden çok Havayolu Taşıyıcısı ile yapılan Hava Taşımacılığı, Anlaşmanın seyahate uygulanabilirliğini sağlamak için tek işlem şeklinde kabul edilir.
17.2 Taşıyıcının bilet bastığı veya Taşıyıcının bilette veya müteselsil Taşıyıcılar için bağlantılı biletlerde ilk belirtilen Taşıyıcı olduğu durumlarda, Taşıyıcı, aşağıdaki 3.paragrafta belirtilen durumlar haricinde seyahatin diğer Taşıyıcı(lar) tarafından gerçekleştirilen kısımlarından sorumlu değildir.
17.3 Kontrol Edilmiş Bagajın zarar görmesi, kaybı, gecikmesi veya hasarlı bir hale gelmesi durumunda, Yolcular veya Yolcunun lehtarları bu zarar görme, kayıp, gecikme veya hasar gibi durumların gerçekleştiği taşıma işlemini gerçekleştiren Taşıyıcıya karşı dava açabilirler. Yolcular ayrıca ilk ve son Taşıyıcıya da dava açabilirler.
18.1 Genel Hükümler (a) Yolcular, kendilerinin yanı sıra varsa sorumlu oldukları çocuklar ve/veya yolcular ve/veya birlikte seyahat ettikleri hayvanlar için gerekli tüm özel belgeleri, vizeleri ve seyahat izinlerini toplamakla bizzat yükümlüdür. Ayrıca hem ayrıldıkları, vardıkları ve aktarma yaptıkları Ülkelerin kanun hükümlerine (yasalar, yönetmelikler, kararlar, gereklilikler ve hükümler) hem de Taşıyıcının yönetmeliklerine ve talimatlarına uymak zorundadırlar. (b) Taşıyıcı, Madde 18.1 (a)’da belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen Yolcuların karşılaşacakları sonuçlardan sorumlu tutulamaz.
18.2 Seyahat Belgeleri (a) Yolcular, ayrıldıkları, vardıkları ve aktarma yaptıkları Ülkelerde yürürlükte olan kurallar (kanunlar, yönetmelikler, kararlar, gereklilikler ve hükümler) doğrultusunda talep edilen giriş, çıkış ve transit belgelerinin yanı sıra gerektiği takdirde sağlık belgelerini ve diğer istenen belgeleri sunmakla yükümlüdür. Yolcuların ayrıca Taşıyıcıya söz konusu belgeleri vermeleri ve/veya Taşıyıcının kopyalarını almasına izin vermeleri ve gerektiği takdirde buradaki bilgilerin kaydedilmesine izin vermeleri gerekmektedir. (b) Yolcu yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere uymazsa, Taşıyıcı sunulan belgelerin geçerliliği konusunda şüpheye sahipse veya Yolcu Taşıyıcıya herhangi bir belgeyi alıp kopyasını saklamasına ya da ilgili belgenin içerdiği bir bilgiyi başka yolla saklamasına izin vermezse, Taşıyıcı Madde 9 gereğince Taşımayı reddetme hakkını saklı tutar. (c) Taşıyıcı, bu Maddenin hükümlerine uymayan Yolcuların kayıplarından veya masraflarından sorumlu tutulamaz.
18.3 Giriş Reddi Yolcunun bir bölgeye girişi reddedilirse Yolcu, yerel yetkili makamların Taşıyıcıya verdiği cezanın tamamıyla birlikte ilgili kararnameler uyarınca Taşıyıcının Yolcuyu kalkış noktasına veya başka bir noktaya taşımak zorunda kalması durumunda bu taşımaya ait Vergi dahil Ücretleri ödemekle yükümlüdür. Giriş reddi verilen varış noktasına yapılan taşıma için satın alınan Biletin ücreti, Taşıyıcı tarafından iade edilmez. Kamu düzeni ve güvenlik sebebiyle kaptan pilot ve/veya Yolcuya eşlik eden güvenlik güçleri, Yolcunun seyahat belgelerini kalkış noktasına veya başka bir noktaya yapılan seyahat süresince alıkoyabilir.
18.4 Ceza, Tutukluluk Masrafları vb. İçin Yolcunun Maddi Yükümlülükleri Yolcunun söz konusu ülkelerin yerel kurallarına isteyerek veya istemeyerek itaatsizlik etmesi, gerekli belgeleri sunamaması veya geçersiz belge sunması sonucunda Taşıyıcının bir para cezası veya başka bir ceza ödemesi ya da diğer her türlü masrafı karşılaması durumunda, Taşıyıcının ilk talebinde Yolcu, ödenen veya tevdi edilen tüm tutarlar ile ortaya çıkan masrafları tazmin etmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda Taşıyıcı, gerçekleştirilemeyen taşıma işlemini veya Yolcunun Taşıyıcının ödemesine sebep olduğu herhangi bir meblağı gerekçe olarak gösterebilir.
18.5 Gümrük Kontrolleri (a) Gümrük görevlileri veya diğer devlet yetkilileri, Yolcuların kontrol işlemi esnasında Bagajlarının (geciken Bagaj, Check-in Bagajı veya Check-in Yapılmamış Bagaj) başında bulunmalarını talep edebilir. Bu hükme uymayan Yolcuların eşyalarındaki Zarar veya hasarlardan Taşıyıcı sorumlu değildir. (b) Yolcular, herhangi bir eylem, unutkanlık veya ihmallerinden dolayı, bu Maddenin hükümlerine ve bagaj kontrol prosedürlerine uymamak da dahil olmak, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere Taşıyıcıya vereceği Zararı, Taşıyıcıya tazmin eder.
18.6 Güvenlik Kontrolleri (a) Yolcular, havalimanı veya devlet yetkilileri tarafından gerekli tutulanların yanı sıra Taşıyıcı tarafından gerekli bulunan güvenlik (ve emniyet) kontrollerinden geçmekle yükümlüdür. Ret durumunda, 9. Maddede belirtildiği üzere yolcu uçağa alınmayacaktır. (b) Yolcunun taşınmasının reddedilmesi konusunda Taşıyıcı, özellikle bu ret yürürlükteki kanun, yönetmelik ve/veya diğer gereklilikler temelinde makul bir sebebe dayandırılıyorsa Yolcuyu taşımadığı için hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
19.1 Genel Hükümler Taşıyıcının sorumluluğu, aksi Yolcunun dikkatine sunulmadığı takdirde, Akdi Taşıyıcıların Genel Taşıma Koşullarınca belirlenir. KLM, Akdi Taşıyıcıysa aşağıdakiler geçerlidir:
19.1.1 İşbu Genel Taşıma Koşulları kapsamında Taşıma yapan Taşıyıcının sorumluluğu; 28 Mayıs 1999 tarihli Montreal Konvansiyonu ve “yolcuların ve bagajlarının taşınması ile ilgili olarak hava taşıyıcısının sorumluluğu hakkındaki 9 Ekim 1997 tarihli, (EC) 2027/97 numaralı Konsey Tüzüğünü” değiştiren Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin, 13 Mayıs 2002 tarihli ve (EC) 889/2002 numaralı Tüzük ile konulan sorumluluk kurallarına tabidir.
19.1.2 Aşağıdaki hükümler işbu Genel Taşıma Koşullarının diğer hükümleriyle çelişmediği ölçüde ve Konvansiyona tabi olması durumunda, aşağıdakiler geçerlidir: (a) Taşıyıcının sorumluluğu, söz konusu uçuşla ilgili Kupon veya Bilet üzerinde kendi Havayolu Tanıtma Kodunun mevcut bulunduğu Havayolu Taşıması sırasında meydana gelen Hasarla sınırlıdır. Taşıyıcının başka bir Taşıyıcı tarafından gerçekleştirilen bir taşıma hizmeti için Bilet düzenlemesi veya başka bir Taşıyıcı adına Bagajların check-in işlemlerini yapması durumunda Taşıyıcı, yalnızca, söz konusu diğer Taşıyıcının aracısı olarak hareket eder. Müteselsil taşıma durumunda sorumluluğa ilişkin hükümler, Madde 17.3’de belirtilmiştir. (b) Taşıyıcının sorumluluğu, kanıtlanan doğrudan Hasar miktarını geçemez ve Taşıyıcı, dolaylı hasarlardan veya Zararı karşılamayan tazminatlardan hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. (c) Taşıyıcı, kanun hükümlerine veya yönetmeliklere (kanunlar, yönetmelikler, kararlar, şartlar ve hükümler) uygun davrandığı için veya Yolcu söz konusu aynı hükümlere uygun davranmadığı için doğan Hasarlardan sorumlu değildir. (d) İşbu Genel Taşıma Koşulları ve diğer ilgili sorumluluk istisnaları veya sorumluluk sınırlamaları dahil olmak üzere Taşıma Sözleşmesi, Taşıyıcının Yetkili Acenteleri, Taşıyıcının Ortak Uçuşu Ortakları, onun görevlileri, acenteleri, temsilcileri, çalışanları ve Taşıyıcının kullandığı uçağın sahibinin yanı sıra, söz konusu mal sahibinin personeli, çalışanları ve bu mal sahibi veya acentelerinin temsilcileri için geçerlidir. Yukarıda bahsedilen kişilerden tahsil edilecek toplam meblağ, Taşıyıcının sorumluluk meblağından fazla olamaz. (e) Eğer Taşıyıcı, Hasarın, tazminatı talep eden kişinin veya tazminatı talep eden kişinin haklarını kullanan başka bir kişinin veya kendi hakları bu kişinin haklarından doğan kişinin ihmali veya başka bir kusurlu hareketi nedeniyle oluştuğunu veya bu ihmal veya kusurlu hareketin Hasara katkıda bulunduğunu kanıtlarsa, Taşıyıcı, söz konusu ihmal veya kusurlu hareketin Hasara neden olduğu veya katkıda bulunduğu ölçüde sorumluluğundan tamamen veya kısmen muaf tutulur. İşbu fıkra, açıklık getirilmesi bakımından Madde 19.2.1 de dahil olmak üzere, işbu Taşıma Koşullarında yer alan tüm sorumluluk hükümleri için geçerlidir. (f) Aksi açık bir biçimde belirtilmedikçe, işbu hükümlerin hiçbiri, Konvansiyon ve uygulanması zorunlu ilgili kanunlar uyarınca, Taşıyıcı, Taşıyıcının kullandığı uçağın sahibi, onların personeli, görevlileri, acenteleri veya temsilcilerinin sorumluluktan muaf tutulma veya sorumluluğu sınırlamaya yönelik hiçbir hakkından feragat etmesine neden olmaz.
19.2 İç ve Dış Hat Uçuşlarına Uygulanabilir Hükümler
19.2.1 Fiziksel Yaralanma (a) Madde 19.2.1’in geri kalanına tabi olarak Yolcu, Montreal Konvansiyonunda tanımlandığı şekliyle, uçağa biniş veya uçaktan iniş işlemleri sırasında ya da uçaktayken geçirdiği bir kaza sonucu ölüm veya fiziksel yaralanma şeklinde cereyan eden bir Zarar görürse, bu Zarardan Taşıyıcı sorumludur. (b) Taşıyıcı, aşağıdaki durumlarda herhangi bir Zarardan sorumlu olmaz: Yaşı, akli veya fiziksel durumu kendisi için tehlike veya risk oluşturan bir Yolcu taşınıyorsa, Taşıyıcı, hastalanma, yaralanma, sakat kalma gibi kişisel yaralanmalar veya ölüm ya da bu gibi hastalık, yaralanma veya engellilik durumunun kötüye gitmesinden, söz konusu kişisel yaralanmaların sadece yaşa, akli veya fiziksel duruma bağlanabilir olması kaydıyla sorumlu tutulamaz. (c) Madde 19.2.1 (a) kapsamında vuku bulan, her bir Yolcu için 128.821 SDR’i geçmeyen Zararlarda, Taşıyıcı, kendi sorumluluğunu reddedemez veya sınırlayamaz. Ancak, Taşıyıcı, Madde 19.1.2 (e)'ye başvurma hakkına sahiptir. Taşıyıcı, aşağıdakileri kanıtlaması durumunda, Madde 19.2.1 (a) kapsamındaki Zararların her bir Yolcu için 128.821 SDR'i geçen kısmından sorumlu olmayacaktır: (1) Söz konusu Zararın, Taşıyıcının, onun hizmetlilerinin veya acentelerinin ihmali veya başka bir kusurlu hareketiyle vuku bulmaması veya (2) Söz konusu Zararın, talep edenin hatalı davranışı veya ihmali, Yolcunun veya kendi hakları bu Yolcunun haklarından doğan kişinin veya üçüncü bir tarafın ihmali veya başka bir kusurlu hareketiyle vuku bulması. (d) Taşıyıcı, tüm üçüncü taraflara karşı yasal yollara başvurma ve halefiyet haklarını saklı tutar. (e) Konvansiyon madde 28'de tanımlandığı üzere ve 19 Ekim 1997 tarihli, (EC) 2027/97 numaralı Konsey Tüzüğünü değiştiren Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 13 Mayıs 2002 tarihli ve (EC) 889/2002 numaralı Tüzüğün 5. maddesine uygun olarak, bir uçak kazasından kaynaklanan ölüm ya da bedensel yaralanma durumunda, Lehtar olarak tanımlanan ve burada bahsedilen ilgili kişi(ler), kendisinin acil ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek miktarda bir ön ödeme alır; bu ön ödeme, maruz kalınan maddi hasar ile orantılı olacaktır. Ölüm durumunda söz konusu ön ödeme, Yolcu başına 16.000 SDR’e tekabül eden Avro para biriminden az olamaz. İlgili kanunlara tabi olarak, söz konusu ön ödeme, Lehtarın belirlenmesinden sonra 15 gün içinde yapılır. 13 Mayıs 2002 tarihli ve (EC) 889/2002 numaralı Tüzüğün 5. maddesi ve 28 Mayıs 1999 tarihli Montreal Konvansiyonunun 28. maddesi uyarınca, söz konusu ön ödeme veya herhangi bir erken ödemenin yapılması, sorumluluğun kabulü anlamına gelmez ve söz konusu meblağlar, Taşıyıcı tarafından sonradan ödenmesi gereken meblağlardan mahsup edilebilir. Tazminatı talep eden kişinin veya onun haklarını elinde bulunduran başka bir kişinin ihmalinin veya başka bir kusurlu hareketinin Zarara neden olduğu veya katkıda bulunduğu yönünde kanıt sunulduğu veya ön ödemenin yapıldığı kişinin tazminata hakkı olmadığı anlaşıldığı durumlar dışında, söz konusu ön ödeme iade edilmez.
19.2.2 Rötarlar Sonucunda Vuku Bulan Zarar (a) Yolcuların hava yoluyla taşınmasında, rötar ve/veya iptal nedeniyle oluşan tüm Zararlar bakımından Taşıyıcının sorumluluğu, her bir Yolcu için 5.346 SDR ile sınırlıdır. (b) Bagajların hava yoluyla taşınmasında, rötar ve/veya iptal nedeniyle oluşan tüm Zararlar bakımından Taşıyıcının sorumluluğu, her bir Yolcu için 1.288 SDR ile sınırlıdır. Bu sınıra kadar, Madde 19.2.3 (c) tatbik edilebilir. (c) İşbu Maddenin (a) ve (b) bentlerinde yer alan hükümlere rağmen, Taşıyıcı, Zararı önlemek için makul bir biçimde alınması gereken tüm önlemlerin kendisi, hizmetlileri ve acenteleri tarafından alınmış olduğunu veya kendisi, hizmetlileri ve acentelerinin bu gibi önlemleri almasının imkansız olduğunu kanıtlarsa, Taşıyıcı, rötar ve/veya iptal nedeniyle gerçekleşen Zarardan sorumlu tutulamaz.
19.2.3 Bagaj Hasarı (a) Montreal Konvansiyonu madde 17 gereğince, Kontrol Edilmiş Bagajın kaybı veya zarar görmesi nedeniyle oluşan Hasardan, kayıp veya zarara yol açan olayın uçakta veya Kontrol Edilmiş Bagajın Taşıyıcının nezaretinde olduğu herhangi bir süre zarfında gerçekleşmiş olması koşuluyla Taşıyıcı sorumludur. (b) Taşıyıcının Sorumluluktan Muaf Olduğu Durumlar:
- Taşıyıcı, Bagaj Hasarından, söz konusu Hasarın, Bagajın niteliği, Bagajın kendisinde var olan bir kusur, kalite düşüklüğü veya bozukluk nedeniyle oluştuğu durumlarda sorumlu tutulamaz. Bagaj veya Bagajın içinde bulunan mülk, başka bir kişiye ya da Taşıyıcıya zarar verirse, Yolcu, Taşıyıcıyı yaşadığı tüm kayıplar ve dolayısıyla ortaya çıkan maliyetler için tazmin etmek zorundadır.
- Taşıyıcı, kırılabilir, çürüyebilir veya değerli eşyalar ya da düzgün paketlenmemiş eşyaların Hasar görmesi ve/veya kaybıyla ilgili, aşağıdaki (c) bendinde belirtilenler dışında bir sorumluluk kabul etmez.
(c) Tazmin Edilebilecek Hasar Tutarı:
- Bagajın tahrip olması veya kaybolması veya hasar görmesi durumunda Taşıyıcının sorumluluğu, Yolcu başına 1.288 SDR ile sınırlıdır. Madde 10.2.3 (a) uyarınca daha yüksek bir değer beyan edilmesi halinde Taşıyıcının sorumluluğu, Taşıyıcı, söz konusu değerin Yolcunun teslimat sırasındaki gerçek çıkarından fazla olduğuna dair kanıt sunamadıkça, beyan edilen değerle sınırlıdır.
- Kabine alınmasına izin verilen Kontrol Edilmemiş Bagajlar için, Taşıyıcı, yalnızca, kendisinin, hizmetlilerinin veya acentelerinin kusurlu olduğu kanıtlanırsa sorumlu tutulabilir.
20.1 Bagaj için Hasar Bildirimi (a) Kontrol Edilmiş Bagajın şikayetsiz teslim alınması, yolcu tarafından aksi kanıtlanmadıkça, Bagajın iyi durumda ve Taşıma Sözleşmesine uygun olarak teslim edildiğinin ve kabul edildiğinin kanıtıdır. Tüm kayıp Bagajlar, uçak indikten sonra en kısa sürede Taşıyıcıya beyan edilmelidir. Sonradan yapılan beyan dikkate alınmaz. Aynı şekilde, Bagaj içindeki eşyalardan kayıp olduğu anlaşılanlar, mümkün olan en kısa sürede Taşıyıcıya beyan edilmelidir. Geç beyan dikkate alınmaz. (b) Hasar durumunda teslimatın yapılacağı kişinin Taşıyıcıya, hasarın tespit edilmesinden hemen sonra ve Kontrol Edilmiş Bagaj olması durumunda teslim alınmasından itibaren en geç 7 gün içinde şikayette bulunması gerekir. Rötar yaşanması durumunda şikayetin, Bagajın yolcuya veriliş tarihinden itibaren en geç 21 gün içinde yapılması gerekir. Her şikayetin yazılı olarak yapılması ve daha önce belirtilen zamanlar içinde verilmesi veya gönderilmesi gerekmektedir. Daha önce belirtilen süreler içinde şikayet yapılmazsa, duruma özgü dolandırıcılık durumunun dışında Taşıyıcıdan hiçbir hak talep edilemeyecektir.
20.2 Yolcularca Açılacak Sorumluluk Davaları Hasarlarla ilgili tüm talep ve haklar, varış yerine varıldığı tarihten veya uçağın gitmesi gereken tarihten ya da Taşımanın sona erdiği tarihten itibaren, iki yıllık zaman zarfı içinde bir dava açılmazsa ortadan kalkar. Bu sürenin hesaplanma yöntemi, davayı inceleyen Mahkemenin hükmü ile belirlenir.
20.3 Yazılı Olarak Gönderilmesi Gereken Hak Talepleri ve Davalar MADDE 20’DE BELİRTİLEN TÜM HAK TALEP VEYA DAVA BAŞVURULARI BELİRTİLEN ZAMAN SINIRI İÇİNDE YAZILI OLARAK YAPILMALIDIR.